Likovi starog Rima

Andrea Đardina (autor)

Likovi starog Rima

rasprodato

Rimska republika je neprekidno očaravala istoričare i bila prisutna u kolektivno svesnom, ali i u kolektivno nesvesnom. Pre svega, reč je o očaranosti uspesima: rimski legionari, generali, državni službenici i koloni znali su da osvoje, pacifikuju i ujedine ogroman prostor, trećinu sveta poznatog antičkom čoveku, a ono što su u osnovi za sobom ostavili, postalo je obrazac moderne Evrope. Slika veličine jedne "imperijalne republike", preslikala se i na svakog njenog građanina.

Na osnovu brojnih dela iz najrazličitijih oblasti, Andrea Đardina priredio je ovo delo, strukturisano tako da nas upoznaje sa glavnim likovima starog Rima, odnosno sa junacima svakodnevice toga doba: građanima i političarima, sveštenstvom, pravnicima, vojnicima, robovima, oslobođenicima, seljacima, zanatlijama, trgovcima, siromasima, razbojnicima... No, ovo delo je mnogo više od štiva iz oblasti istorije. Andrea Đardina uspeva da čitav jedan svet oživi i prizove u delu Likovi starog Rima. Tako čitalac iz ove knjige saznaje i da je Seneka, uz sve svoje bogatstvo, imao stan iznad javnog kupatila, gde je trpeo haos zvukova koji su dopirali odozdo, urlike kupača i prodavaca, muzičara, oštrača noževa... Grigorije iz Nise opisuje Konstantinopolj iz 4. veka i kaže da su se "ispružene ruke koje prose mogle videti svuda", a da su u rimskim kupatilima, iako vlada mit o zdravlju Rimljana i higijeni, prenošene strašne bolesti, bez obzira na nečiji status ili bogatstvo. No, ovo je tek mali deo nove i iznenađujuće slike Rimskog carstva koje čitaocu pruža ovo delo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Društvo , Rimska država , Istorija starog Rima , Društvena stratifikacija , Društveno raslojavanje , Kultura raznih društava , Civilizacija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2006; ćirilica; 22 cm; 453 str.; 86-7102-250-1;