knjizara.com
Likovi - osnova scenarija

Endru Horton (autor)

Likovi - osnova scenarija
rasprodato

Prenoseći Aristotelovu podelu tragedije prema elementu koji preovlađuje u njihovom sadržaju (zaplet, patnja, lik i spektakl) u svet filmske umetnosti, Horton razlikuje tri kategorije filmova: filmove zasnovane na zapletu, zatim na spektaklu i, najzad, filmove zasnovane na likovima. Stav od koga polazi autor studije Likovi – Osnova scenarija, veoma je jednostavan: postoji velika razlika između tipičnih holivudskih filmova, zasnovanih uglavnom na zapletu ili spektaklu, i filmova koji se temelje na snažnim i sjajno izvajanim likovima. Ovi dru

gi najčešće osvajaju priznanja kritičara i publike, a budući da govore o ljudima sa kojima se možemo poistovetiti, daleko duže ostaju u našem sećanju.
Kroz analizu niza vrhunskih ostvarenja iz novije filmske produkcije, autor nam detaljno opisuje kako postaviti likove u centar scenarističkog fokusa, a kroz niz odlično osmišljenih vežbi vodi nas korak po korak, najpre kroz proces oblikovanja likova, a zatim i proces samog pisanja scenarija. Mada je prvenstveno namenjena studentima i onima koji se bave pisanjem scenarija, knjiga je jednako zanimljiva svakom pokloniku filmske umetnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filmski scenario , Filmska industrija
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Clio; 2004; latinica; 21 cm; 297 str.; 86-7102-112-2;