knjizara.com
Ledeni dvorac

Tarjej Vesos (autor)

Ledeni dvorac
rasprodato

Ledeni dvorac (1963) je roman koji Vesosa predstavlja na vrhuncu stvaralaštva. Knjiga govori o prijateljstvu između dve devojčice u pubertetskom dobu, Sis i Un.
Kada je jednog dana Un nestala, Sis dugu zimu provodi u borbi protiv zime u svojoj duši. Isprva, devojčice doživljavaju vezu koja se između njih stvara na način koji ne umeju da objasne. One su dve u jednoj i jedna u dve. Rešenje misterije Uninog nestanka skriveno je u obližnjim zaleđenim, čudesnim, zastrašujućim i predivnim vodopadima, koje meštani nazivaju ledeni dvorac.
Ovo je roma

n o osećanjima koja se bude, o samoći i otuđenosti od sveta, o tome šta znači biti dete i šta znači stajati na pragu odrasle svesti, i o onoj mračnoj pograničnoj zemlji u duši gde se raznorodne struje, snovi i nagoni bore za moć.
Klasik norveške književnosti XX veka, Ledeni dvorac se, uz Ptice (Dereta, 2016), smatra Vesosovim najznačajnijim delom. U pitanju je roman neobične poetske snage, koja je u dosluhu sa svojim književnim prethodnicima iz romantizma i moderne, ali u isto vreme je i velika inspiracija za generacije zapadnoevropskih pisaca koji će doći nakon Vesosa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Norveška književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2016; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 168 str.; 978-86-6457-100-5;