knjizara.com
Kuhinja

Banana Jošimoto (autor)

Kuhinja
990 din
U korpu

Svetsku slavu, Banana Jošimoto stekla je romanom Kuhinja, koji je za kratko vreme preveden na tridesetak jezika, s mnogo ponovljenih izdanja i s velikim tiražima. Postala je hit knjiga širom sveta. Kuhinja predstavlja japanski novi roman koji dolazi posle velikih imena kao što su Kavabata, Mišima, Kobo Abe… U ovom romanu, sižejni tok ne zbunjuje čitaoca, jasan je i jednostavan. Priču pripoveda junakinja u prvom licu jednine, govornim stilom, s dosta žargona, ne bavi se društvenim ili istorijskim temama, već onim univerzalnim kao što su smrt, usamljenost, ljubav, grad. Ona traga za ljubavlju koja se budi usred gradskog života, u kome se ljudske veze teško uspostavljaju. Na kraju ove kn

jige je i Bananina prva napisana priča „Moonlight shadow”, naslovljena prema popularnoj pesmi Majka Oldfilda. Može se reći da je ova priča začetak romana Kuhinja, jer i u njoj mlade junake zbližava hrana, a mesec se javlja kao lajtmotiv.

Kuhinja je gradska ljubavna priča, ljupka i lucidna, i pomalo gorka. Radnja je smeštena na veoma ograničenom prostoru, verovatno negde u Tokiju. Autorka opisuje mali stan na desetom spratu solitera, s jednom-dve sobe, kupatilom i kuhinjom. U opisu unutrašnjosti stana, nema ničega što bi podsećalo na tradicionalni Japan. Autorka traga za mogućnošću oživljavanja ili rađanja porodice. Traga za ljubavlju koja se budi usred gradskog života, u kome se ljudske veze teško uspostavljaju. Kuhinja na desetom spratu je mesto za dozivanje ljubavi. Mesto gde ljudi ponovo grade zajedništvo, preko hrane.

Nadam se da će mesec iz ove knjige obasjavati i vašu kuhinju…


Jošimoto Banana rođena je u Tokiju 24. jula 1964. godine. Njeno pravo ime je Mahoko, ali kako je bila opčinjena cvetom banane, rešila je da to bude pseudonim kojim će potpisivati svoja književna dela. Upisala se na Univerzitet u Tokiju, na odsek za književnost i umetnost. Ubrzo pošto je diplomirala, Jošimoto je debitovala romanom Kuhinja 1988. godine, i tom prilikom osvojila Nagradu „Kaien” za mlade pisce, kao i Nagradu za mlade pisce Ministarstva prosvete. Njen prvenac preveden je na mnoge svetske jezike, pa se Banana proslavila širom sveta. Samo u Japanu Kuhinja je doživela preko šezdeset izdanja, a po ovom romanu snimljeni su i film i TV serija. Banana je od tada počela da niže bestselere i nagrade. U martu 1989. godine dobila je Nagradu „Jamamoto Šuguro” za roman Zbogom, Cugumi. Zatim, 1994. godine ponela je Nagradu „Murasaki Šikibu” za roman Amrita. Jedan od poslednjih objavljenih romana je Jezero 2006. (u izdanju I. K. Tanesi) koji je dobio odlične kritike.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Japanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Tanesi; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 152 str.; 978-86-81464-96-0;