knjizara.com
Kosovo i Metohija u Republici Srbiji i na Zapadnom Balkanu

Milovan Radovanović (autor)

Kosovo i Metohija u Republici Srbiji i na Zapadnom Balkanu
rasprodato

Studija prof. dr Milovana Radovanovića Kosovo i Metohija u Republici Srbiji i na Zapadnom Balkanu / Kosovo and Metohija – Serbian and Regional context, nevelika obimom, ali izuzetno značajna zbog teme kojom se bavi i načina obrade i korišćenja činjenica, dostupna je u vidu dve knjige, na srpskom i engleskom jeziku.
Prof. dr Milo

van Radovanović, uvaženi univerzitetski profesor, erudita i jedan od poslednjih srpskih intelektualaca starije generacije koji poznaje Kosovo i Metohiju i srpsko-albanske odnose ne samo iz bogate činjenične građe objavljene do sada, već i iz ličnog iskustva istraživača i naučnika, jedan je od onih stvaralaca čiji radovi zbog dosledne primene nučnog aparata, ali i zbog lične širine i tolerancije, elitne, čine temelj srpske nauke u XX veku.
Primenom geografskog, etnografskog, istorijskog, demografskog i sistemsko-strukturnog pristupa autor je izveo uporednu analizu antropogeografskog, etničkog i demografskog procesa u središnjim oblastima srpskog, odnosno, srpsko-crnogorskog istorijskog prostora čiji se aspekti, parametri i implikacije mogu najbolje pratiti kroz sadržaj studije koji predstavlja sedam posebnih celina sa ukupno jedanaest poglavlja. Knjiga je opremljena sa neophodnim registrima i upotpunjena sa trinaest karti. Komparativna studija prof. dr Milovana Radovanovića Kosovo i Metohija u Republici Srbiji i na Zapadnom Balkanu / Kosovo and Metohija – Serbian and Regional Context bazirana je na izuzetno velikom broju što direktnih, što indirektnih podataka iz nauka i disciplina koje su korišćene u izgradnji ove knjige, kao i na mnogobrojnim rezultatima istraživanja do kojih je došao sam autor. Brižljivo prateći pojave dugog trajanja autor je iskazao ogromno umeće i erudiciju, oprezno i pažljivo vodeći računa da se u zaključcima ne postavlja kao konačan arbitar ili presuditelj. Onako kako to i dolikuje jednom izuzetnom intelektualcu i naučnom radniku. Samo na prvi pogled i onom nestrpljivom čitaocu odviknutom od temeljnih i odgovornih rukopisa, može se učiniti da jezik koji koristi prof. dr Milovan Radovanović ne korespondira sa današnjim duhom i vremenom. Iako u dugim rečenicama, tekst je dat čistim i lepim književnim jezikom kao odraz jasne i kristalne misli. Zato i nismo smatrali da je u tom smislu bilo potrebno praviti intervencije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Antropogeografija , Kosovo i Metohija , Geopolitika , Etnički odnosi
Ostali naslovi iz oblasti: Antropologija

Izdavač: Centar za očuvanje nasleđa Kosova i Metohije - MNEMOSYNE; 2005; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 183 str.; 86-84431-05-7;