Knjiga o Aronu

Džim Šepard (autor)

Knjiga o Aronu

509 din

Stara cena: 599 din

U korpu

Aron je neobičan ali drag dečak čija se porodica doselila u Varšavu iz jednog poljskog sela. Nakon kapitulacije Poljske Jevreji su izloženi progonima, gladovanju i boleštini. Aron se sa grupicom dece bavi krijumčarenjem kroz zidove oko Varšavskog geta u nadi da će nekako uspeti da spase svoje najbliže od smrti. Aronu su za petama pored jevrejske, poljske i nemačke policije sve vreme i ucenjivači, a Gestapo i da se ne pominje.

Kad izgubi čitavu porodicu, nalazi ga doktor Janoš Korčak, koji je pre rata bio čuven širom Evrope kao borac za dečja prava i koji je čak i po dolasku nacista uspeo da štiti decu u svom sirotištu od najgorih zala.

Treblinka ih očekuje sve – a ipak, Aron ima šansu da umakne i makar pronese glas o zverstvima kojima su izloženi žitelji geta.

Preplićući istorijske ličnosti i činjenice sa izuzetno veštom literarnom nadgradnjom, Džim Šepard je maestralno dočarao pogled deteta na najmračniji čas ljudske istorije, uprkos svemu ponekad i komičan, duboko dirljiv i protkan nadahnutom ljudskošću. Niko ko je čuo Aronov glas nikada ga neće zaboraviti.

„Zapanjujuće iskrena priča o komplikovanosti heroizma koja poziva sve nas da budemo hrabriji nego što mislimo da jesmo... Šepard je stvorio nešto što nadilazi prostorne i vremenske granice.“ Washington Post

„Šepardov uspeh leži u tome što on nikada ne odstupa od moralne žiže svog romana. Ovo je knjiga o potpunom zatiranju, i o ljudskom duhu koji nekako uspeva da preživi, u parčićima i mrvicama. Ovo je istina koju Šepard uspeva da proseje iz jezive istorije neograničene svireposti i ta istina pretvara ovo delo u izvanrednu prozu.“ Los Angeles Review of Books

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 211 str.; 978-86-521-2029-1;