Knjiga

Zoran Živković (autor)

Knjiga

rasprodato

Nesumnjivo najbolji poznavalac i najglasniji zastupnik naučno-fantastične literature kod nas, Zoran Živkovic je publici poznat i po nekoliko sopstvenih ostvarenja ove vrste. O "smrti knjige" govorilo se svaki put kada se svet našao pred velikim tehnološkim otkrićem medijskog karaktera (tako je bilo kada je Gutenberg stvorio tehniku štampanja, kada se pojavio radio, zatim televizija...), pa o tome neiskreni "zaljubljenici" u knjigu govore i danas uplašeni još uvek neslućenim mogućnostima kompjuterske tehnologije.

U ovom romanu knjiga se pojavljuje kao živi, delatni lik i ona vodi jedan tok pripovedanja, dok drugi vodi ljudski glas, čovek kao uzročnik nastanka knjige i svih zbivanja oko nje. Ova neobična osnovna situacija i jednako čudesan spoj "nasmesene vedrine" s ironijom i groteskom daju pečat Živkovićevoj "Knjizi".


U romanu se smenjuju dve dominantne pripovedacke perspektive - ona iz koje govori sama knjiga kao ozivljeni delatni lik, i perspektiva ljudskog glasa, odnosno coveka kao uzrocnika desavanja oko knjige i sudeonika u njenoj teskoj sudbini.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Stubovi kulture; 2000; Broširani povez; latinica; 21 cm; 256 str.;