knjizara.com
Kiselo grožđe

Tamir Zekerija (autor)

Kiselo grožđe
rasprodato

Za moto ove zbirke Zekerija Tamir je odabrao stih iz Kurana Sine moj, ne kazuj sna svojega braći svojoj, preuzet iz starozavetne Knjige o Josifu. U skladu s tom vanvremenskom opomenom, svaka od priča u zbirci govori o sebičnosti, zavisti i zlu, koje pisac smatra konstantama ljudske povesti i ovde ih predstavlja u nizu kratkih proznih slika. Ibrahim Muhavi, profesor komparativne književnosti na Berkliju, o tome kaže: "Događaji u ovoj zbirci gotovo da su poglavlja jednog romana i ukazuju na socijalna i kulturna stanja koja su se u kolektivnu svest arapskog čoveka usekla tako duboko da ga nagone na predavanje jednoj realnosti koja je neobičnija od svake fantastike." <

br>Tamir je vrhunski majstor stila i pisac strave i lepote, nad čijim pričama se ponekad naprosto skamenimo. Njegova proza na momente podseća na zastrašujuću šok-terapiju i, dok se većina njome ushićuje a neki joj prebacuju da je morbidna, sigurno je da nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Poslednjih godina Tamir razgaljuje sebe i čitaoce lascivnim sižeima. Većina priča u zbirci Kiselo grožđe sadrži aluzije na zabranjena ispoljavanja polnosti, uz stalne ironijske bravure vezane za njihovo javno nepriznavanje i poricanje. No, čak i kada su naoko lake i zabavne, te priče su daleko od žanra humoreske, jer u svojim dubljim slojevima razotkrivaju samu suštinu lažnog morala..


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Paideia; 2004; latinica; 21 cm; 141 str.; 86-7448-217-1;