Kelti - Korto Malteze

Hugo Prat (autor)

Kelti - Korto Malteze

rasprodato

Ova knjiga prikazuje putovanje Korta Maltezea Evropom 1917. i 1918. godine. Korto stiže iz Južne Amerike i, usred rata, iskrcava se u tajanstvenoj Veneciji. Potom ide u Irsku, prolazi jugom Engleske, i konačno se obre u Francuskoj.
Prattu mora da je milo kad vidi da se ta putanja podudara s njegovom sopstvenom. Ne vodi li i jednog i drugog žudnja za pustolovinom i potreba za bratstvom? Nije li saučesništvo ove dve romantične -- nikad sentimentalne -- ličnosti ono što Kortovoj "biografiji" daje njenu duboko ličnu prirodu?
On tek iskrsne negde, kao da se ništa nije desilo, posmatra, sreće prijatelje, usmerava događaje samim svojim prisustvom, i odlazi...

i ništa više nije kao pre. Stvarnost ima nepokolebljivu logiku i zamah sna, a san -- naročito u Burleski između Zuidkota i Bre-Dina -- gustinu koja se graniči s ludilom.
Što se tiče Sna zimskog jutra, može se reći da je to "momenat" Pratovog dela. Korto Malteze -- poput kralja Artura -- brani Šekspirovu Englesku i njen slobodarski san od najezde nemačkih Nibelunga i Valkira. Začarana "Keltija" biće spasena. Neće je nestati dok god u Britanijama bude nekog Korta koji sanjari.
Sanjajte i sami otvorenih očiju kako biste pratili tog hladnokrvnog mornara. Prevazivši istoriju, zaći ćete u pripovedanje retke poetske i oniričke snage, čiji koreni sežu u kolektivnu podsvest naroda.


Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Komuna; 1996; Broširani povez; latinica; 24 × 31 cm; 140 str.;