Kejt Mozis

Kejt Mozis

Kejt Mozis (Kate Moses, San Francisko, 1962) je svojim prvim romanom, Zima Silvije Plat, pobudila veliko interesovanje za svoj prozni rad. Iako debitantska, ova knjiga nije nimalo debitantska, već spada u one knjige koje ubedljivo i vešto, na tragu biografske građe, a sa suštinskim psihološkim i egzistencijalnim uvidima, evociraju neka od najbitnijih pitanja života pojedinca i umetnika.

Knjiga je pisana u formi dnevnika i rekonstruiše poslednjih nekoliko meseci života tragično preminule pesnikinje Silvije Plat (1932-1963). Kroz priču o njenim poslednjim danima, ukršta se povest o njenom životu, pre svega, o susretu sa pesnikom Tedom Hjuzom, erupciji kreativnog talenta koja je potom usledila, a zatim o raspadu njihovog braka, tokom nastupajuće duševne bolesti.

Poglavlja u ovoj knjizi naslovljena su prema pesmama iz zbirke Arijel Silvije Plat, i to originalnim redosledom (a ne hronološkim, kao u kasnijim izdanjima u redakciji Teda Hjuza). Saosećajno i lirski, Mozisova prikazuje borbu žene-umetnice sa ulogama koje joj društvo nameće, kao i sa demonima iz prošlosti. Ona istovremeno uspeva da prikaže i duboke dileme Teda Hjuza i njegovu zbunjenost pred očajanjem svoje supruge.

autor Kejt Mozis

1 naslova [prikazano 1-1]

Zima Silvije Plat

Kejt Mozis

Broširani povez, Agora, 2004, ISBN: 86-84599-09-8, latinica
Neverovatan roman američke spisteljice Kejt Mozis (Kate Mozes) u kojem je glavna junakinja pesnikinja Silvija Plat. Knjiga je pisana na umetničkom ...

U korpu

343 din

Stara cena:429 din

Ušteda:86 din (20%)