knjizara.com
Katalog novog sveta
srpski vizionari od utopije do tehnosveta sajbersfera, virturealnost, dizajnirani kultovi, pop ikone i mitovi početkom III milenijuma

Vladimir Đurić Đura (autor)

Katalog novog sveta
rasprodato

U Katalogu novog sveta, koji naslovom ne može da ne asocira na Hakslijev Vrli novi svet, Vladimir Đurić Đura nudi pregled fenomena koji po njemu određuju ono što jedni nazivaju postmodernom, drugi postpostmodernom civilizacijom... , a u šta smo, kako god ga nazivali, jednom nogom već zagazili. Šta će da se dogodi kada zagazimo i drugom – to niko ne može sa sigurnošću da kaže, ali pretpostavke nisu nimalo optimistične.
Kako bilo, svaka civilizacija, pa i virtuelna, ima svoje dobre i loše strane.
Iako ne sakri

va glavu u pesak pred njegovim lošim stranama, Đurić „novi svet“, ipak, posmatra iz umereno optimističke perspektive, što je pristup, koji ne treba dovoditi u pitanje jer ni sam autor ne tvrdi da je njegova vizura superiorna u odnosu na širok spektar drugačijih uglova posmatranja.
Ovu knjigu otvara zanimljiv i hvale vredan Đurićev pregled srpskog vizionarskog doprinosa tekovinama novog doba: distopijskih vizija Dragutina Il(j)iča, zenitizma i utopije LJubomira Micića, misticizma novog doba Dimitrija Mitrinovića, Nikole Tesle kao virtuelnog superstara... Ostatak sadržaja posvećen je pojmovima koji suštinski određuju svet u kome više svetova naoko ravnopravno funkcioniše, a čijem su nastanku srpski vizionari dali ogroman doprinos.
Na pitanje šta će se dogoditi kada nesrazmera između ekspanzije virtuelnih svetova koji, uprkos svoj progresivnosti, ne poseduju potencijal da sami sebi obezbede energetsku bazu, i stagnacije realnog sveta koji u napretku ne može da ih prati – dostigne kritičnu tačku – ova knjiga ne nudi odgovor.
Zbog toga autora ne treba kriviti, budući da taj odgovor, nažalost ili na sreću, još uvek nije moguće dati.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sociologija kulture , Masovna kultura
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 468 str.; 978-86-519-0650-6;