Kad su ptice parale nebo

Bea Gonzales (autor)

Kad su ptice parale nebo

rasprodato

U jednom gradu u srcu La Manče, kraju Don Kihota i njegovih vetrenjača,živela je stolećima porodica Klemente, provodila život u dugim popodnevima i tihim, tihim noćima. Bogatstvo im je poticalo od jedne biljke...

Rođen u Španiji, u Sevilji, vanbračni sin osramoćene guvernante, mladić poimenu Dijego Klemente, utehu za svoje teško detinjstvo i ranu mladost nalazi usvetu knjiga, a naročito slavnog Odibonovog dela Ptice Amerike.

Ukazuje mu se prilika da postane asistent čuvenom američkom prirodnjaku Edvardu Nelsonu u izradi prvogpriručnika o pticama meksičkog poluostrva Jukatana, i on kreće na putovanjekoje se neće odraziti samo na njegov umetnički talenat već će mu promenitičitav život.

Stigavši u predvečerjemeksičke revolucije, Dijego se obreo u svetu opasne lepote u kojem suvelelepne, raskošne plantaže sisala podignute na grbači ropskog rada i gde ječitav društveni poredak na ivici da eksplodira. U tome svetu, Dijego sezaljubljuje u mladu Sofiju, ženu koja žudi da bude slobodna poput ptica kojetakođe obožava.

Čarobna priča ozanesenjačkim strastima, o tajanstvenom paru ptica i o mladićevoj težnji da odačast i poštovanje kako svome ocu tako i svome dobrotvoru i poslodavcu, roman Kad su ptice parale nebo predstavljavrhunac spisateljskog umeća, izuzetno snažno i upečatljivo delo.

„Bea Gonzales u ovom romanu stvara svet koji kipti od slika i ideja,društvene istorije, revolucionarnog žara – a sve oživotvoreno na pozadinizarazne strasti za očuvanjem životne sredine. Prekrasna, slikovita tapiserijašto svojom živopisnošću potpuno obuzme čitaoca.“

Quill & Quire

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kanadska književnost na engleskom jeziku
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2006; Broširani povez; latinica; 21 cm; 264 str.; 86-7436-453-5;