Jugoslavija kao nedovršena država

Zoran Đinđić (autor)

Jugoslavija kao nedovršena država

704 din

Stara cena: 880 din

U korpu

Teoretičar Zoran Đinđić, naš je savremenik. Bez namere da potcenim sve ono vredno što je u polju društvenih nauka napisano i objavljeno u bivšoj Jugoslaviji, Đinđićevu knjigu Jugoslavija kao nedovršena država vidim kao do danas najznačajnije delo koje smo dobili u oblasti političke i ustavne teorije. Ovakvu ocenu zasnivam na dva uvida. Prvo, u tekstovima sakupljenim u ovoj knjizi prvi put su sistematskoj kritici izložene tada vladajuće teorijsko-ideološke paradigme “socijalističke misli o politici” i “socijalističkog konstitucionalizma”.

Upravo, reč je o knjizi o kojoj je prvi put u Jugoslaviji na teorijski relevantan način afirmisana liberalna misao o pojedincu, društvu i politici. Drugo, Đinđić ne kritikuje socijalističku stvarnost tadašnje Jugoslavije sa pozicija idealnog teorijskog modela. Njemu je važno da čitalac ni u jednom trenutku ne izgubi iz vida kako ustavna demokratija ne postoji “kao takva”. Za nas koji preferiramo ustavnu demokratiju, a koji živimo izvan njenih granica, ovaj aranžman postaje teorijski zanimljiv samo u meri u kojoj je praktično relevantan.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Politički sistem , Demokratija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Narodna biblioteka Srbije:Fondacija dr Zoran Đinđić; 2010; Broširani povez; latinica; 21 cm; 301 str.; 978-86-7035-213-1;