Jezuitski red

organizacija i rad

Dragi Maliković (autor)

Jezuitski red

484 din

Stara cena: 605 din

U korpu

U savremenom naučnom svetu sve se veća pažnja, očigledno, poklanja temama i problemima koji su opšteg karaktera. Takva istraživanja najčešće ciljaju neke konkretne istraživačke probleme ili pitanja, ali se pritom ne zaboravljaju ni krupni naučni zadatci. Takvi poduhvati su uglavnom profesionalne prirode, a kako se nalazimo u epohalnom vremenu istraživanja, takve vrste naučnih priloga ne zaboravljaju ni svoju funkcionalnu stranu, i usmereni su ka tome da budu od praktične koristi savremenoj stvarnosti i životu.

Na taj su način do sada obrađeni i izanalizirani gotovo svi istorijski problemi i pitanja, a poslednja istraživanja istih su najčešće samo naučna doterivanja i dopunjavanja već postojećih saznanja.
Istorijska nauka je i o problemu reformacije iz 1517. godine do danas iznela sve ono najrelevantnije. To važi i za pitanje kontrareformacije, odnosno za problem Jezuitskog reda, čije je osnivanje, organizaciju i rad svetovna a posebno crkvena istorijograhija na Zapadu obradila iz gotovo svih uglova. To važi i za istorijografiju sa teritorije današnjih Slovenije i Hrvatske, čija je katolička crkva ovim pitanjima poklanjala (a i danas to revnosno čini) dovoljno pažnje. Iz takve aktivnosti proizašli su mnogi manji ili veći naučni prilozi, kako o uticaju reformacije na tamošnju katoličku stvarnost, tako i o ulozi jezuita u tim događaima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jezuiti , Rimokatolička crkva
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Čigoja; 2014; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 143 str.; 978-86-531-0024-7;