knjizara.com
Jejts je mrtav!
roman petnaest irskih pisaca

grupa autora (autor)

Jejts je mrtav!
rasprodato

Ovaj kriminalistički roman pisalo je petnaest najpoznatijih irskih autora, a uredio ga je Džozef O"Konor. Reč je o vrhunskoj literarnoj zabavi za ljubitelje filmova poput Ričijevih "Čadjavih dvocevki" i Tarantinovih "Petparačkih priča", kao i za istinske književne sladokusce.

Korumpirani policajci, okoreli kriminalci, marginalci i luzeri, uvaženi profesori i revnosni političari - svi su učesnici u istoj igri u kojoj je glavna nagrada basnoslovno vredan rukopis poslednjeg, neobjavljenog dela književnog velikana Džejmsa Džojsa pod nazivom "Jejts je mrtav". Ulog u igri je vlastiti život, a jedino pravilo je da nema pravila i obzira. Keltski tigar

- kako od milošte nazivaju Irsku u vremenu ekonomskog preporoda - razjario je gramzivost, raspalio ambicije, razdrmao čak i osvedočene mlakonje. Novac i moć valjaju se ulicom, ali se za njih treba izboriti lukavstvom, podlošću, beskrupuloznošću i - pištoljem.
Tokom četiri godine, Rodi Dojl, Tom Hamfris, Hugo Hamilton, Marijan Kejz, Džin Kerigan, Antoni Kronin, Konor Makferson, Polin Maklin, Frank Makort, Džina Moksli, Donal O"Keli, Džozef O"Konor, Čarli O"Nil, Oven O"Nil i Džerard Stembridž u ovom zajedničkom romanesknom poduhvatu istovremeno su saradjivali ali se i nadmetali u duhovitosti i veštini gradjenja zapleta. Otuda brz tempo, moderan senzibilitet, akcija koja nijednog trenutka ne zastaje, živopisni likovi, preokreti i iznenadjenja na svakom čitalačkom koraku.
Knjiga je pisana u dogovoru sa irskim ogrankom organizacije Amnesti Internešenel, koja je i vlasnik autorskih prava. Otuda ne iznenadjuje i jasan angažman autora i oštra kritika na račun predstavnika savremenog zapadnoevropskog društva.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Fabrika knjiga; 2006; Broširani povez; latinica; 20 cm; 302 str.; 86-7718-034-6;