knjizara.com
Janković Stojan

Jovan Šekerović (autor)

Janković Stojan
1200 din
U korpu

O Stojanu Jankoviću malo je šta napisano. Premalo u odnosu na njegova djela, pri čemu su i sjećanja na njega dobrim dijelom oslonjena na brojne legende. Međutim, istine su mnogo snažnije i veće od svih.
Po tradiciji negdašnjeg dalmatinskog, ličkog, cetinskog, hercegovačkog, kordunsko-banijskog i bosansko-krajiškog stanovništva, priča uz ognjište je toliko živa, živopisna i jasna da je gotovo nije potrebno ni zapisivati. Takvom pričom uspomene se prenose sa koljeno na koljeno, o svemu što je korjenito ili značajno.
U mnoštvu izuze

tno burnih dešavanja, određeni događaji i ličnosti poprimaju istorijski ili kultni značaj, a epsko vrijeme zauvijek ostaje nepresušna znatiželja.
Za pravoslavno stanovništvo iz pomenutih krajeva ili sa područja Krajine, u nekoliko poslednjih vijekova ili u novijoj istoriji, Stojan je jedna od najupečatljivijih i najdražih ličnosti, o kojoj su se pronosile priče, uz ognjišta ispredane i uz gusle opjevane.
Nestankom mnogih ognjišta pravoslavnih porodica sa pomenutih prostora Krajine, smanjuje se, dijelimično i gasi tradicionalno predanje i priča.
(…)
U ovoj priči, koja je dijelom oslonjena na pisane tragove a dijelom na legende, radnja se dovija po zamisli autora, pri čemu su imena većine sporednih likova izmišljena, a mjesta nizana prema jednom od Stojanovih putovanja u područje Bosanske Krajine.
Osim očuvanja uspomene, razlog ove priče je sadržan i u samom oslikavanju Stojanovog izuzetno plemenitog karaktera, koji živeći kroz legendu, kroz ep i mir, živi i u srcima današnjih ljudi kao ponos čitavog jednog kraja i naroda. Kao takav, njegov je lik sudbinski predodređen da ostane simbolom slobodarskog duha i životne filozofije naroda Krajine.
Banja Luka, 2013.
Autor

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2. izdanje, 2019; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 331 str.; 978-86-515-1485-5;