knjizara.com
Izvršna vlast kao državna funkcija

Dragan D. Gostović (autor)

Izvršna vlast kao državna funkcija
rasprodato

njiga predstavlja novi doprinos, u uskom krugu domaćih teoretičara, nastojanjima da se jasno definiše izvršna vlast i dosledno klasifikuju njeni poslovi. U ovom radu nailazimo i na temeljnu i sistematizovanu analizu organizacije izvršne vlasti u savremenim političkim sistemima. Autor smatra najprihvatljivijom trijalističku teoriju o državnim funkcijama koja razlikuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i koja u okviru opšte funkcije izvršenja pravi podelu na izvršnu vlast i upravu.
Izvršna vlast je državna funkcija koju vrše šef države i vlada. Ona utvrđuje i vodi unutrašnju i spoljnu politiku i predstavlja centar političke moći. Izvršna vlast upravl

ja državnim poslovima, određuje prioritete, donosi političke odluke i predstavlja pokretačku snagu vlasti. Autor ukazuje da tradicionalna političko-pravna teorija smatra da je osnovna funkcija izvršne vlasti da izvršava pravne propise i političke odluke zakonodavne vlasti. Međutim, u savremenim uslovima zakonodavna i izvršna vlast su zamenile uloge. Izvršna vlast je stvarni kreator politike i zakona, a parlament, donoseći zakone, samo izvšava program koji je postavila izvršna vlast. Autor je profesionalni oficir. Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a zvanje docenta za politički sistem stekao je na Vojnoj akademiji u Beogradu. Sada radi u Ministarstvu odbrane na poslovima međunarodne vojne saradnje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Državna vlast , Vlade
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Altera; 2006; latinica; 24 cm; 165 str.; 86-81459-77-5;