Imenik klasične starine

Vladeta Janković (autor)

Imenik klasične starine

1485 din

U korpu

""Imenik klasične starine" razlikuje se od sličnih priručnika na našem jeziku u prvom redu po tome što, pored mitoloških, obuhvata i stvarne ličnosti od važnosti za drušvenu i kulturnu istoriju, a donekle i po tome što nastoji, da u okvirima pojedinih odrednica, ukaže na značaj ove ili one mitološke ili istorijske figure u potonjem umetničkom i uopšte duhovnom stvaralaštvu. Zbog toga mitološke odrednice uglavnom sadrže osnovnu verziju legende, njeno simboličko značenje i najpoznatije obrade u književnosti, likovnoj umetnosti i muzici.
Što je do istorijskih odrednica, one se odnose na državnike, vojskovođe, filozofe, pisce i umetnike starog sveta.

Pored utvrđenih ili približnih godina rođenja i smrti, one obuhvataju sasvim kratke biografije, nabrajanje i karakteristike glavnih dela i najsažetiji rezime značaja."
Vladeta Janković""Imenik klasične starine" razlikuje se od sličnih priručnika na našem jeziku u prvom redu po tome što, pored mitoloških, obuhvata i stvarne ličnosti od važnosti za drušvenu i kulturnu istoriju, a donekle i po tome što nastoji, da u okvirima pojedinih odrednica, ukaže na značaj ove ili one mitološke ili istorijske figure u potonjem umetničkom i uopšte duhovnom stvaralaštvu. Zbog toga mitološke odrednice uglavnom sadrže osnovnu verziju legende, njeno simboličko značenje i najpoznatije obrade u književnosti, likovnoj umetnosti i muzici.
Što je do istorijskih odrednica, one se odnose na državnike, vojskovođe, filozofe, pisce i umetnike starog sveta. Pored utvrđenih ili približnih godina rođenja i smrti, one obuhvataju sasvim kratke biografije, nabrajanje i karakteristike glavnih dela i najsažetiji rezime značaja."
Vladeta Janković


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti , , Istorija , , Umetnost , , Rečnici , , Umetnost

Izdavač: Stubovi kulture; 2. izdanje, 2001; Broširani povez; latinica; 18 cm; 449 str.;