knjizara.com
Heklanje uz vetar

Milan D. Špiček (autor)

Heklanje uz vetar
rasprodato

Kad je suvereno vladao radio talasima Beograda, novinar Milan D. Špiček nije ni slutio da će, jednoga dana, to uzbudljivo vreme pretvoriti u svojevrsnu romanesknu formu i čitaocima ponuditi „Heklanje uz vetar“.
Roman pred nama je originalan po dramaturškoj formi i po stilu pripovedanja. To je svojevrsni miks stvarnog i nestvarnog, a pisac zapravo ispisuje hroniku Bograda kojeg više nema, jer su beton, gvožđe i plastika pokrili onu posebnost i onaj neponovljivi gradski kolorit. U romanu simboličkog naslova teško je razlučiti šta je istiniti događaj, a šta rezultat piščeve mašte. U stvari, možda je u

ovom slučaju najtačnija definicija da je roman zapravo izmišljena stvarnost.
Milan D. Špiček je imao na umu da sačini autobiografsku priču, ali se stvar otela pa je napisao vrcavu hroniku o nama, prepunu stvarnih junaka ili je neke događaje samo vešto naznačio a nama ostavio da ih dalje tumačimo. U svakom slučaju „Heklanje uz vetar“ je kaporovski intonirana knjiga, iskrena, autentična, duhovita i pokatkad vrlo opora i gorka. I roman i autobiografija i svojevrsna balada o Beogradu.
Mladim čitaocima ova pripovest će biti intrigantna knjiga o neobičnim ljudima i čudesnim događajima, a onima malo starijim nezaobilazni podsetnik o prolaznosti i košavi koja, ipak, ne briše sve tragove. Jer oni, ti tragovi po kaldrmi, uz vešto spisateljsko pero prerastu u celovitu priču koja ostaje kao dokument vremena.
Milomir Kragović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Radio
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Radio Televizija Srbije; 2015; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 221 str.; 978-86-6195-071-1;