knjizara.com
Harisonovi Osnovi interne medicine

grupa autora (autor)

Harisonovi Osnovi interne medicine
rasprodato

Već više od trideset godina - sa trinaest uzastopnih izdanja - vodeći svetski priručnik iz interne medicine pojavljuje se sada, prvi put, i na srpskom jeziku. Nezaobilazna priručna lektira na kojoj su sticale znanja čitave generacije lekara, specijalizanata i studenata medicine. Klasično delo medicinske literature.

Izdavač
Jedna od najcenjenijih knjiga svetske medicinske literature novijeg doba - Harisonovi Osnovi interne medicine - najzad se pojavila i na nasem jeziku, u izdanju Izdavacke zaduzbine "Ateneum" iz Beograda.

>Srpski prevod ovog medicinskog bestselera predstavlja nezamenljivo strucno stivo za sve lekare-klinicare, specijalizante i studente medicine. Radi se o dzepnom prirucniku za svakodnevnu upotrebu u kojem su sabrana sva najnovija saznanja o medicinskoj nauci i klinickoj praksi, i od posebne je koristi u dijagnostici i terapeutici.

Nasi najeminentniji strucnjaci dali su pun udeo u pripremanju ove knjige na srpskom jeziku, obogativsi tako nasu prevodnu medicinsku literaturu jos jednim izuzetnim i neophodnim delom. Urednici srpskog izdanja su:

Akademik prof. Dr sci. med. dr Ivan Spuzic ? Prof. Dr sci. Med. dr Obren Popovic - nacelnik klinike za interne bolesti KBC "Zvezdara" i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu
Prof. Dr sci. Med. dr Milan Popovic - nacelnik grupe internih klinika VMA i nacelnik klinike za reumatologiju VMA.

Izdavac i obzirni urednici izvornog americkog izdanja to ne pominju; medjutim, Harisonovi Osnovi interne medicine vec se gotovo pedeset godina smatraju jednom od kljucnih knjiga savremene medicinske literature. Tokom vremena, Harisonovi Osnovi interne medicine pokazali su se nezamenljivim delom, posebno stoga sto u korak prati sve brzi razvoj savremene medicinske nauke - i, jos vise, sto nova naucna i prakticna saznanja, kao i nove tehnicke i tehnoloske proboje uvodi u klinicki rad. Ipak, sa enormnim porastom naucnog medicinskog saznanja, tokom godina doslo je i do silnog porasta informacija sa kojima se valjalo suociti; to je, opet, neminovno, integralno izdanje Harisonovih Osnova interne medicine ucinilo preobimnim da bi se moglo koristiti u svakodnevnoj klinickoj praksi. Upravo ta cinjenica odlucujuce je uticala da, pre desetak godina, americki autori nacine i "dzepnu" verziju Harisonovih Osnova interne medicine, sabirajuci u njoj informacije neophodne za neposredan klinicki rad. Na taj nacin, evo vec desetak godina, "dzepni prirucnici" prate svako novo izdanje integralnog dela.

Harisonovi Osnovi interne medicine, kao i njihov verni pratilac, "dzepni prirucnik", vec godinama su nezaobilazni deo medicinske literature i medju nasim medicinskim poslenicima - mada, sve do ovog trenutka, i jedno i drugo samo na engleskom jeziku. Naravno, kao referentno stivo, integralna verzija Harisonovih Osnova interne medicine mogla je tu svrhu ispunjavati i na stranom jeziku; medjutim, za neposredan klinicki rad, koji podrazumeva brzinu, efikasnost i preciznost, sve neophodnijim se pokazivalo objavljivanje "dzepnog prirucnika" i na nasem jeziku. Za brzo postavljanje dijagnoze i brzo odredjivanje terapije, ovaj "dzepni prirucnik" sirom sveta vec se pokazao nezamenljivim, i to je dodatno uticalo na odluku da se on, u prevodu, stavi na raspolaganje i nasim klinicarima.

Poduhvat je pretpostavljao ulaganje velike energije i najboljih znanja nasih vodecih strucnjaka i ovdasnji izdavac sklon je uverenju da je i rezultat na odgovarajucem, sto ce reci najvisem nivou. Medjutim, objavljivanje Harisonovih Osnova interne medicine u verziji "dzepnog prirucnika" oznacava tek pocetak: ATENEUM namerava da u svojoj novopokrenutoj ediciji "Ars Medica" nastavi sa publikovanjem i drugih znacajnih dela neophodnih u svakodnevnoj praksi, sto potvrdjuje i nedavno objavljen Oksfordski vodic kroz klinicku praksu.

Procitajte prikaz koji je napisao Prof. dr Predrag B. Djordjevic, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, objavljen u kulturnom dodatku lista "Politika". Harisonovi Osnovi interne medicine imaju oko devet stotina strana, sa nizom ilustracija, tabela i grafikona i stampani su, kao i originalno americko izdanje, u prikladnom dzepnom formatu na najfinijoj bezdrvnoj hartiji sa ukusno dizajniranim koricama

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Interna medicina
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Ateneum; 2001; Broširani povez; latinica; 18 cm; 874 str.;