Gradovi Jonije pod rimskom vlašću (133. st. e.-300. n.e.)

istorija, društvo, institucije

Nemanja Vujčić (autor)

Gradovi Jonije pod rimskom vlašću (133. st. e.-300. n.e.)

1571 din

U korpu

Jonija, nevelika oblast na zapadnoj obali Male Azije, bila je sastavni deo antičkog grčkog sveta. Njeni gradovi, osnovani u toku mračnog doba, između pada mikenske kulture i uzdizanja klasične grčke civilizacije, imali su za sobom gotovo hiljadu godina burne istorije u trenutku kada su ušli u sastav nove rimske provincije Azije. Tradiciju, kulturu i identitet formiran tokom te duge istorije, gradovi Jonije su nastavili da neguju i u rimsko doba.

Istorija Jonije pod rimskom vlašću jeste istorija prilagođavanja dinamičnim okolnostima i moćnim činiocima koji su upravljali životom u rimskom svetu, ali istovremeno i istorija borbe za održanje vlastite posebnosti kroz očuvanje tradicija nasleđenih iz daleke prošlosti.

-------------------------
Rukopis N. Vujčića Gradovi Jonije iod rimskom vlašću (133. st.e. - 300 n.e.) – Istorija, društvo, institucije predstavlja znalački napisan prikaz istorije jonskih gradova u okviru rimske države, od njihovog potpadanja pod rimsku vlast, do razdoblja u kome gradski život postepeno nestaje. Posebno treba naglasiti insistiranje na kontinuitetu sa klasičnom epohom i helenističkim periodom. Ova tendencija pokazuje da Vujčić istoriju jonskih gradova posmatra kao organsku celinu. Vrednost njegovog rukopisa leži i u tome što je, razmatrajući splet složenih pitanja vezanih za život jonskih gradova, osvetlio i opšte istorijske tokove, koje su ove zajednice delile sa dobrim delom mediteranskog sveta. Na kraju treba pomenuti i da su kompleksnost teme i izvora iziskivali multidisciplinarni pristup istraživanju. Brižljivo analizirajući relevantne literarne, epigrafske, numizmatičke i arheološke izvore, Vujčić je pokazao zavidan stepen istraživačke zrelosti i erudicije. Naročito pleni njegova sposobnost da iz obilja epigrafskih spomenika izdvoji one koji su najznačajniji i najilustrativniji za pojedine aspekte teme koju obrađuje.
Prof. dr Snežana Ferjančić
Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rimska država , Istorija starog Rima
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2014; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 309 str.; 978-86-88803-62-5;