knjizara.com
Geburtig (Urođeni)

Robert Šindel (autor)

Geburtig (Urođeni)
990 din
U korpu

Srpski čitalac je Roberta Šindela (1944) mogao upoznati preko romana Ledeni (Der Kalte). Kao prozni pisac ovaj autor je međutim debitovao romanom Gebürtig koji je odmah ocenjen kao neuporedivi roman njegove generacije, jevrejske i nejevrejske. Sa čulnoevidentnom jezičkom snagom pripovedača koji je u isti mah i liričar Robert Šindel u Gebürtigu priča o onim pometnjama i zamršenostima u stid i laž iz osamdesetih godina 20. veka koje se kao „stakleni zid“ uvek iznova podižu između Jevreja koji su preživeli katastrofu i novog pokolenja austrijskonemačkih nejevreja.
U prozi koja je n

ošena tajnovitim humorom, provokativno i strastvenooduševljeno Robert Šindel traži svoj odgovor – „da bi različita bezrečja dobila trag“. Par neidentičnih blizanaca Demant kod kuće je u „uzavrelim urođenostima“ becke pajzl-boemije i kafanskog miljea gde se „gorkoslatko“ prepliću jevrejsko dođoštvo i krug nejevrejskih prijatelja i prijateljica. Čas delujući, čas komentarišuci i beležeći, puno „životne radosti i životnog lukavstva“ Deni, lektor, i Aleksander, nazvan „Grafito“ pokreću zbivanja romana između Beča i Venecije, Frankfurta, Hamburga i Njujorka, Frajburga i Minhena.
Gebürtig je nastao iz proživljenog znanja da je od zločinaca i žrtava iz „onog“ vremena tokom istorije nastala generacija dece zločinaca i dece žrtava – zajednicke žrtve neprolazne prošlosti. Jednu takvu u romanu utelovljuje lik hamburškog kultur-žurnaliste Konrada Saksa: kao sin generalguvernera Poljske on je „nevin došao do svoje krivice koju više ne zna da podnosi“ a koje ipak pokušava da se otrese. Šindel ispisuje i život austrijskog komuniste Karla Resela koji je preživeo koncentracioni logor Ebenze i decenijama kasnije prepoznao traženog „glavolomca“ Antona Egera; s tim u vezi pripoveda povest Hermana Gebirtiga, pisca emigranta koji živi u Njujorku i koji se kao svedok u procesu protiv Egera konfrontira sa Bečom osamdesetih godina i njegovom kulturom.
Brojni sporedni likovi i njihove priče cine roman epskim pletivom punim tihe dramatike i sugestivno ubedljive dramaturgije dijaloga kojem neporecivi jezički stil daruju melanholija, sarkazam i misaona oštrina. Uz to je Gebürtig i ljubavni roman: nošen nadom da ce jednom postati mogući ljubav i razumevanje među (razlicito) urođenima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Austrijska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Futura publikacije; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 300 str.; 978-86-7188-176-0;