knjizara.com
Feminizam za početnike

Suzan Elis Votkins, Marisa Rueda, Marta Rodriges (autor)

Feminizam za početnike
rasprodato

Neke ljude već sama reč "feminizam" asocira na bespoštedni rat među polovima, na muškobanjaste, ratoborne žene koje preteruju u borbi za sopstvena prava, pri čemu se, neosnovano i površno, podrazumeva da između feministkinja i ženstvenosti mora stajati znak jednakosti.
Knjiga

Feminizam za početnike na uzbudljiv, zanimljiv, dokumentovan način razbija sve predrasude, tretirajući feministički pokret u istorijskom, socioločkom, etičkom kontekstu, i to od najstarijih vremena, preko perioda Francuske revolucije, sve do sedamdesetih godina prošlog veka (vremena eksplozije ženskog oslobađanja u Evropi i Americi), kao i osamdesetih (vreme regresija nastalo zahvaljujući konzervativnim vladama R. Regana i M. Tačer) i devedesetih (vreme licemerja i hipokrizije).
Ovo je knjiga o nekim hrabrim, odlučnim, pametnim ženama koje su se, stigavši pri tom da budu i dobre majke, supruge, umetnice, naučnice, odvažile da krenu u dugu, iscrpljujuću borbu čiji su rezultati doneli toliko dobra svima - i muškarcima i ženama. Knjiga pruža ideološki neopterećen, hronološki uvid u uzbudljivu istoriju pokreta za prava žena, otvoreno iznoseći sve teškoće sa kojima su se žene, ali i neki samosvesni i odgovorni muškarci, susretali u borbi sa nepravdom i primitivizmom.


Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Hinaki; 2002; latinica; 21 cm; 176 str.; 86-83975-04-5;