knjizara.com
Fakultet iz snova

Sara Stridsberg (autor)

Fakultet iz snova
899 din
Stara cena: 999 din
U korpu

Fakultet snova je intenzivan roman izuzetne dubine. Narativ se formira oko ultra-feminističke ikone Valeri Solanas i njene umnogome tragične životne priče. Poznata kao autorka ultra-feminističkog manifesta SCUM (Society for Cutting Up Men), Solanas je postala ozloglašena nakon neuspelog pokušaja atentata na Endija Vorhola, u koga je pucala iz pištolja i nanela mu ozbiljne povrede. Kako bi fikcionalizovala priču o Valeri Solanas, Stridsbergova slobodno kombinuje dokumentarni materijal i fikciju, uz dosta krajnje razigranih jezičkih eksperimenata, a rezultat te mešavine je njena grozničavo vibrantna proza. Ovaj neobič

an roman, čiji je podnaslov «Prilog teoriji seksualnosti», predstavlja žestok obračun s različitim represivnim društvenim mehanizmima. Uprkos ozbiljnosti teme, Fakultet snova pokreće strahovita pripovedačka energija i lingvistička razigranost.
Sara Stridsberg je takođe prevela manifest SCUM na švedski, a napisala je i pozorišni komad o Valeri Solanas. Fiktivni okvir priče ispričane u romanu Fakultet snova jeste izmišljena autorkina poseta Valeri Solanas na koncu njenog života u sobi u hotelu Bristol u San Francisku gde je ova nesrećna i nadasve živopisna osoba i umrla klečeći pokraj ležaja, iznurena i bolesna, u pedeset i drugoj godini života.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Švedska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kontrast; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 326 str.; 978-86-6036-162-4;