knjizara.com
Enciklopedija srpske dijaspore - Srbi u evropskim zemljama

Marko Lopušina (autor)

Enciklopedija srpske dijaspore - Srbi u evropskim zemljama
3564 din
Stara cena: 3960 din
U korpu

Po svom nacionalnom i društvenom statusu na Starom kontinentu žive četiri kategorije Srba – srpski narod u otadžbinskim zemljama, radnici na privremenom radu u razvijenim državama Evrope, nacionalne manjine i etničke grupe u regionu. Tema drugog toma ove Enciklopedije su Srbi radnici na privremenom radu, emigranti i iseljenici u Evropi.

Srbi danas žive i rade u 35 evropskih država, od ruskog Vladivostoka na istoku, u sredozemnim zemljama Malti, Italiji, Fransuskoj, Španiji i Portugaliji, u državama Beneluksa i Skandinavije, centralnoj Evropi, najviše u Nemačkoj, do Velike Britanije i Islanda. U njima se na

lazi na stotine hramova SPC, srpskih klubova, udruženja, društava, evropskih srpskih saveza, memorijala, grobalja, spomenika, i na hiljade uglednih i uspešnih ljudi. Svi oni su upečatljiv srpski trag u Evropi, svi oni su deo srpskog nacionalnog bića i istorije matice Srbije.

Teško je u enciklopedijske odrednice smestiti istoriju evropskih seoba Srba i njihovu bogatu baštinu na Starom kontinentu, kao i znamenite srpske institucije i ugledne ličnosti.

Poštujući izreku Vuka Stefanovića Karadžića: „Srbi – svi i svuda, ma gde bili!“ – potrudili smo se da zapišemo najznačajnije srpske institucije i ličnosti na Starom kontinentu, koje odražavaju suštinu bitisanja našeg naroda u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Evrope.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbi
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Službeni glasnik; 2021; Tvrd povez; latinica; 27 cm; 456 str.; 978-86-519-2742-6;