Dve Srbije

članci, komentari, politička reagovanja, 2004 - 2006

Vladan Batić (autor)

Dve Srbije

rasprodato

Zapanjujuće je da posle svih ovih godina i svih opstrukcija Vladan Batić raspolaže istom onom energijom sa kojom je ušao u politiku. Privremeno izvan poslaničke klupe u parlamentu, on sam nastavlja političku delatnost sa učinikom čitave jedne političke stranke, ako je suditi po nervozi i bahatosti koju izaziva u vladajućem stablišmentu.
Tokom godina, on izrasta u ozbiljnog političkog pisca i analitičara. U njegovim tekstovima i kolumnama na izvestan način je sažeta njegova politička doktrina: beskompromisna borba protiv aveti prošlosti, protiv inercije, orijentalizma, provincijalizma i licemerja.

Hrabrost kojom je u svojim napisima razotkrivao vladajući politički kriminal koštala ga je (srećom kratkotrajnog) zatvora,iz koga je izašao još rešeniji da ne posustane na putu prema idealu koji nas je davno povezao u neraskidivo prijateljstvo. Svima onima koji pročitaju ovu knjigu, biće jasno da ideal nije tupoumno gledanje u prošlost, niti projekcija nečeg materijalnog u budućnost, već da je ideal neprestana težnja nedostižnom i nemogućem. Taj napor, ta neprestana težnja nije ništa drugonego oslobađanje.
Biti slobodan - pisao je Hegel - nije ništa. Postati slobodan, međutim, jeste sve.
Svetislav Bosara

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Vladan Batić - izdavač; 2007; latinica; 23 cm; 341 str.; 978-86-84815-02-8;