knjizara.com
Državi nije dobro

Milen Milivojević (autor)

Državi nije dobro
rasprodato

Milen Milivojević je znatno ime naše satire, majstor kratkih formi, pre svega aforizma kao minijature u kojoj su srpski satiričari već četiri decenije u svetskom vrhu.
Za razliku od dosadašnjih zbirki aforizama, u kojima je preplitao teme najšireg satiričnog registra, zbirka „Državi nije dobro“ mahom je posvećena jednoj temi – temi smrti. No, iako svedena na jednu temu, knjiga koja je pred nama značenjski je veoma bogata i razuđena – jednu od najvećih, takozvanih mega-tema u celokupnom sistemu značenja Milen Milivojević otvara na mnoštvo načina, kao što i smrt okončava svekoliki život bezbrojem puteva gospodnjih. Razumljivo, satirična motiv

acija samo delimično pokriva ovu beskrajnu temu, čije biće seže u prostore metafizike, dimenzije jedva dostupne našem vidnom i saznajnom polju, izvan mogućnosti da njome upravljamo i uprežemo je u svoje želje i interese. Smrt u ovom kontekstu samo je međa koja odvaja našu trošnost od večnih vidova postojanja. No, i pored prolaznosti prirodom dosuđene ljudskom biću, svi mi imamo jedan tanani most, jednu vertikalu učešća naše egzistencije u esenciji, kako bi to filozofi rekli, a to je naš karakter, naš unutarnji identitet. U tom naoko nevelikom prostoru, susretima i sudarima našeg bića sa svim ostalima u bližem i daljem okruženju i te kako ima mesta vivisekciji ljudskog ponašanja i na nivou individue i na nivou njene društvene umreženosti. To je prostor u kome satiričar ima mnogo posla, a naš pisac ga je ovom zbirkom prilježno i temeljno obavio, zalazeći i u opasne predele Levijatana.


Ostali naslovi iz oblasti: Satira, humoreske, aforizmi

Izdavač: Alma; 2009; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 99 str.; 978-86-7974-104-2;