knjizara.com
Drvo istorije i drugi eseji

Svetislav Basara (autor)

Drvo istorije i drugi eseji
rasprodato

Knjiga „Drvo istorije“ Svetislava Basare je zbirka eseja u kojima  jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca,  na sebi svojstven način,  promišlja vreme u kome živimo. Basara je, kao i uvek, sarkastičan, duhovit, lucidan, pišući ovoga puta o pseudomitovima – Americi, civilizaciji, automobilu, autonomiji, opštem pravu glasa... U gotovo svakom eseju unutar ove knjige, a ima ih 43, on konstatuje da se sa njegovim stavom niko neće javno složiti ali da će se retko ko usuditi da to kaže,  a zapravo mnogo je onih koji tako misle.Provokativan, eklektičan, protivrečan, takav je Svetislav Basara.
Možda je zato čitan? Nikad ne možete pogoditi

koja će mu biti sledeća rečenica. Kao da čak i njega, iz svoje neizvesnosti, još nenapisana, ona vreba iz zasede. Stvorio je haos za sebe kao ironiju kojom se obraća svetu kao iluziji.
Ali šta je drugo iluzija – kaže pisac – nego savršena kopija stvarnosti gurnuta na dno, u tamu najdublju. U takvoj, ako je u pravu, prilično neugodnoj situaciji u kojoj se nalazimo, šta nam predlaže?
Jedino hodanje po vodi ili užarenom ugljevlju ima smisla, jer vodi izlasku iz ovog sveta nerešivih aporija. Jest, kad govorimo o zakonima sveta i aporijama koje proizvodi, pravi izbor je hodati po užarenom ugljevlju, ali preko kojeg smo prethodno sasuli vodu. Pravo je reći da je taj hod tek maska za posrtanje.
Ovde je sve moguće: u Drvetu istorije nema toga što autor nije dokučio.
Uostalom, mogli bismo dodati, najbolja je i najmetafizičnija komika koja nije svesna sebe. Kad ne očekujete mnogo, dobijate najviše. U tom smislu, Basara je jedan od nenadmašnih. Duboko u njegovom mraku, leži njegova kopija i piše za njega, a mi to ne čitamo, nego tu službu za nas obavljaju naše kopije. I ma koliko nepouzdana, komunikacija je savršena.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Službeni glasnik; 2008; ćirilica; 20 cm; 275 str.; 978-86-7549-814-8;