Dobre strane iracionalnosti

neočekivane prednosti iracionalnih odluka u poslu i kod kuće

Dan Ariely (autor)

Dobre strane iracionalnosti

1018 din

U korpu

Od mršavljenja, preko kupnje automobila pa sve do izbora ljubavnih partnera, gotovo uvijek plaćamo previše, podcjenjujemo sebe i druge te odugovlačimo. No takvi postupci nisu ni slučajni ni besmisleni; oni su sustavni i predvidljivi, pa smo i mi, u skladu s tim, predvidljivo iracionalni. Što je to što poslu daje smisao i motivira nas? Zašto uvijek mislimo da su naše ideje najbolje i precjenjujemo stvari koje smo napravili sami? Zašto visoki bonusi »ne pale« uvijek? Zašto ne bismo smjeli slijediti negativne emocije? Zašto se lako prilagođavamo (ali ne svemu i ne uvijek)? Zašto reagiramo kad pomoć treba jedna osoba, ali ne i kad je trebaju tisuće ili stotine tisuća?

Zašto u potrazi za ljubavnim partnerom ne slijedimo vlastite ideale ljepote? Zašto volimo osvetu? Zašto istjerujemo pravdu?
U svom novom hitu Dobre strane iracionalnosti Dan Ariely proučava naše ponašanje na poslu i u privatnom životu, govori o neočekivanim pozitivnim i negativnim učincima nelogičnih odluka, istražuje zašto nas naše ponašanje, među ostalim, često odvede na krivi put u romantičnim vezama i poslovnim odnosima te zašto nas dovodi u iskušenje da varamo, lažemo i krademo. Njegova otkrića iznenađuju: iako vjerujemo da u svakodnevnim situacijama možemo procjenjivati razumno, u stvarnosti često dopuštamo svojim instinktima i osjećajima da upravljaju našim odlukama i ponašanjem, podliježemo predrasudama i nesvjesno činimo pogreške, i to na svoju štetu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihologija uspeha , Odlučivanje
Ostali naslovi iz oblasti: Popularna psihologija

Izdavač: VBZ; 2013; Broširani povez; latinica; 24 cm; 264 str.; 9789533045399;