Do zuba u vremenu

zbornik poezije socijalne tematike

Do zuba u vremenu

475 din

Stara cena: 594 din

U korpu

Objavljivanje zbornika je pokušaj da se u savremenoj književnosti artikuliše izostali komentar na specifične egzistencijalne prilike u Srbiji, ponovo uspostavi prekinuta nit sa onim najboljim nasleđem srpske socijalne poezije, kao i da se oda počast toj tradiciji. Ova veza je diskretno sugerisana i naslovom zbornika (nastalim spajanjem dve Davičove sintagme „do zuba u mraku“ i „do guše u vremenu“.)
Osnovno pitanje koje se nametnulo jeste zašto je ovaj tip poezije nestao iz dominantnog pesničkog diskursa. Urednici zbornika, Ivana Maksić i Predrag Milojević, imali su ideju da pokušaju da markiraju (pesničke) glasove u mraku.

Konkurs je bio otvoren za sve, te su na datu tematiku mogli odgovoriti kako priznati i poznati, tako i potpuno anonimni pesnici i pesnikinje, bez starosnog ograničenja.
Imamo razloga da verujemo da je konkurs u potpunosti uspeo. Izdvojili smo pesme koje socijalni komentar ne donose uvek u otvorenom, transparentnom vidu, već kroz jezičko preispitivanje i eksperiment, ironiju ili jezičku travestiju i one, kao šire shvaćen pojam socijalnog komentara, doprinose poetskoj raznolikosti glasova.
Smatramo da je mapiranje i osvešćivanje problematike današnjih potlačenih i drugih glasova moguće samo kroz shvatanje borbe kao neprekidnog procesa, pa se nadamo da će ovakvih zbornika još biti u budućnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: PRESSING; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 112 str.; 978-86-6341-041-1;