Dnevnik loše godine

Džon Majkl Kuci (autor)

Dnevnik loše godine

704 din

U korpu

Senjor K, slavan romansijer u poznim godinama, piše eseje o tome "šta je naopako u današnjem svetu". Živi usamljen u jednom sidnejskom oblakoderu, gde upoznaje zavodljivu susetku Anju, koju nedugo potom angažuje da mu prekucava tekstove. Svaka stranica Dnevnika loše godine počinje Senjorovim beleškama na raznorodne teme: od anarhizma i pedofilije do Tolstoja i Tonija Blera. Ispod tanke crne linije, promiču intimni zapisi o njegovim odnosima s Anjom. Ubrzo stranicu preseca nova linija, i Anja dobija priliku da komentariše i prepravlja piščeve stavove. U ovoj prizemnoj igri moći, svako koristi svoje oružje, pa i Anjin ugroženi ljubavnik Alan.

Istinska drama, međutim, odvija se na najvišem spratu: u Senjorovim esejima, koji poprimaju nežniji, gotovo romantičan ton.
Dnevnik je književna fuga u kojoj tri lica nastoje da nadglasaju pisca. Kao u muzičkoj partituri, deonice za različite glasove, postavljene jedna ispod druge, teku jednovremeno. Roman, koji ne raspolaže zvukom, čitaoca stavlja u povlašćen položaj: na njemu je da odluči koja ga pripovedna nit u kom trenutku najviše zanima. Kuci izvodi vrhunsku književnu bravuru – hoda po žici, ruši sva pravila žanra, a pri tom zadržava čitaoca na svojoj strani.D.Dž.Tejlor,
Times Literary Supplement

Senjor K je neodoljiv, Alan zloćudan; Anja, brbljiva muza, prolazi kroz uzbudljivu metamorfozu. A Kuci? On je zabavan, opušten i reže do kosti. Mudra i šarmantna knjiga o prevari i poštenju, sramoti i beščašću, zločinu i kazni, lepoti i dobroti.
Dona Simen, Booklist (SAD)

Politički esej, ljubavni roman, polifona invencija.
Gregor Docauer, Tagesspiegel

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Afričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Paideia; 2. izdanje, 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 205 str.; 978-86-7448-441-8;