Danijel Klouvs

Danijel Klouvs je rođen u Čikagu 1961. godine. Pohađao je Pratt institut u NJujorku, gde je diplomirao 1984. NJegovo prvo objavljeno delo pojavilo se u časopisu Cracked Magazine 1985. godine. Iduće godine započeo je svoj prvi serijal, „Lojd Luelin“, koji izašao u sedam sveščica.
Godine 1989. Klouvs pokreće čuveni magazin Eightball u kom su objavljeni praktično svi njegovi glavni stripovi. Izašlo je ukupno 23 broja i Eightball je Klouvsu doneo veliki broj sledbenika i više nagrada, uključujući nekoliko nagrada Ajzner, Harvi i Ignac. Sa stranica ovog časopisa sakupljeni su grafički romani poput „Like a Velvet Glove Cast in Iron“, neopisivog košmarnog putovanja kroz Ameriku s kraja 20. veka; „Pussey!“, brutalan pogled na industriju stripa; „Svet duhova“ veliki hit o poslednjem letu prijateljstva dve tinejdžerke i „David Boring“, mračna i apokaliptična priča o opsesiji. Klouvs je takođe objavio dve antologije kratkih stripova iz časopisa Eightball – „Caricature“ i „Twentieth Century Eightball“.
Klouvs prelazi na rad u punom koloru sa poslednja dva broja časopisa Eightball od kojih svaki sadrži jednu samostalni priču i promene ma polju vizuelnih i pripovedčkih tehnika. Ova dva broja donose stripove „Ice Haven“, složenu priču o kidnapovanju i otuđenosti u malom gradu na američkom srednjem zapadu (objavljen kao knjiga 2005. godine) i „The Death-Ray“ – neobičnu priču o superheroju tinejdžeru iz 1970-ih (objavljen kao knjiga 2011).
Po okončanju strip časopisa Eightball , Klouvs je stvorio uspešan grafički roman „Wilson“, i strip „Mister Wonderful“ koji u nastavcima izlazi u listu New York Times Magazine, da bi 2011. godine bio objavljen u formi knjige. NJegovi stripovi, grafički romani i antologije prevedeni su na više desetina jezika, a njegov rad je predstavljen na brojnim međunarodnim izložbama.
Godine 2001. snimljena je filmska adaptacija „Sveta duhova“ prema scenariju Danijela Klouvsa i reditelja Terija Zvigofa. Film dobija brojna priznanja i nominaciju za Oskara za najbolji prilagođeni scenario. Godine 2006. isti tandem snima i drugi adaptaciju Klouvsovog stripa – „Art School Confidential“, a u planu su i filmske adaptacije stripova „Wilson“ i „The Death-Ray“.
Klouvs je bio prvi strip autor čije je delo 1998. odabrano za godišnju književnu antologiju lista Esquire. On je autor i hit animiranog spota za pesmu grupe Ramons „I Don’t Wanna Grow Up”, dizajnirao je ambalažu za Koka Kolin „OK sok“, i autor je brojnih naslovnih strana za listove kao što su Time, Newsweek, GQ i mnogi drugi. Godine 2007. pojavljuje se kao lik u jednoj epizodi Simpsonovih.
Danijel Klouvs živi u Oklandu, u Kaliforniji, sa suprugom Erikom i sinom Čarlsom, i kerušom Elom. Velika retrospektiva njegovog rada planirana je početkom 2012. u Muzeju Kalifornije u Oklandu.

autor Danijel Klouvs

1 naslova [prikazano 1-1]

Svet duhova

Danijel Klouvs

Tvrd povez, Komiko, 2014, ISBN: 978-86-87919-11-2, latinica
Ovaj strip se danas smatra kultnim klasikom, obožavan je kako među starijim čitaocima, tako i među tinejdžerima, a komercijalan uspeh i odlične ocene ...

U korpu

968 din

Stara cena:1210 din

Ušteda:242 din (20%)