Đe god sam bio mogu da se vratim

Stanoje Brajović (autor)

Đe god sam bio mogu da se vratim

rasprodato

Knjiga Đe god da sam bio mogu da se vratim intimna je autorova ispovest o tragediji i mučenju koje je proživeo.   Nema odgovora na pitanje uzroka zla – zaključak je pomalo epske priče   u kojoj se prepoznaje crnogorska sklonost ka pripovedanju, ali i literarna priča o surovom prevaspitavanju za koje nema racionalnog objašnjenja. Ni vojna ni filozofska karijera, veoma uspešne, nisu pomogle Stanoju Brajeviću da sebi i drugima objasni zašto je čovek čoveku vuk.

  U knjizi, koja se čita  s lakoćom, Brajović ne jadikuje nad svojom sudbinom,  već  bez patetike, revanšizma i ogorčenosti  pokušava da  ugradi lično iskustvo u naučna istraživanja i na ličnom primeru razreši opšti problem zla.
„Svuda gdje sam bio opirao sam se zlu, širio ljubav i drugarstvo. Nijesam podnosio ni kult ličnosti, ni bezumlje, koje idilično nazivaju jednoumljem. Svuda gdje sam bio – mogu da se vratim. (...)Logori u kojima sam proveo sedam strašnih godina utisnuli su poseban pečat na moju sudbinu. Takva zlopaćenja i poniženja koja su nam činili na Banjici, Svetom Grguru, Golom Otoku, Ugljanu, Velikoj Gradišci i Bileći nijesu opisana ni u knjigama Solženjicina, Grosmana i Šalamova. Takvih čudovišta nigde nije bilo... Zagonetku zašto su nam sve to činili nikad nijesmo razrješili. “


Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Službeni glasnik; 2008; ćirilica; 20 cm; 168 str.; 978-86-7549-965-7;