Čovek zvani neustrašivi

Vilijem Stivenson (autor)

Čovek zvani neustrašivi

616 din

Stara cena: 770 din

U korpu

Izvan bojišta Drugog svetskog rata vođen je tajni rat, o kome niko nije smeo izveštavati decenijama. Pisac Vilijem Stivenson nam knjigom Čovek zvani Neustrašivi otkriva da su u tom ratu učestvovali: filmski producenti, holivudski scenografi, glumci, mađioničari, upravnici zooloških vrtova, razbojnici-falsifikatori, lažni astrolozi; da su korišćene makete zdanja, odredi kartonskih tenkova, nevidljiva mastila; da su čitavi špijunski tekstovi, hemijske formule i nacrti mašina umanjivani i smeštani u tačke na slovima i, napisanih u pismima naizgled nevažne sadržine, ili u „mrlje“ na naočarima agenata.

U ovoj knjizi otkrivamo i: kakva je bila uloga Grete Garbo u tajnom ratu, zašto je Jan Fleming, tvorac priča o Džejmsu Bondu, bio loš agent, kako je direktora FBI-ja obmanuo mađioničar, da je Tito imao lažna dokumenta na ime Spiridon Mekas, kakvu je ulogu u ondašnjim zbivanjima odigrao Jugosloven Dušan Popov – dvostruki tajni agent i zašto je Beograd bio žrtva tajnog rata...

Čovek koji je bio središnja tačka svih zbivanja u nadmudrivanju obaveštajnih službi u Drugom svetskom ratu bio je Vilijem Bil Stivenson, kome je Čerčil dao konspirativno ime – NEUSTRAŠIVI. Bio ješef BSC-a – Britanske obaveštajne kancelarije za koordinaciju rada obaveštajnih službi Britanije i SAD. On je o stanju na bojištima znao koliko i Čerčil i Ruzvelt a o stanju iza bojišta i više od njih. Pred njim su drhtali nacifašistički obaveštajci i njihovi šefovi – i ne znajući za njega. Neustrašivi je stvorio „Ultru“, centar za dešifrovanje nacističkih poruka šifrovanih mašinom „Enigma“. U život ovog čoveka, poznatog po ćutljivosti, stalo je mnogo toga: bio je predavač matematike i prirodnih nauka, osnivač fabrika, eksperimentisao je sa radio-programom i televizijom, jedan je od osnivača BBC-ja, bio je borac u rovovima i pilot, zarobljenik u logoru i begunac. Uspeo je da doživi starost, da se povuče u mir i samoću i da o svom životu ispriča svom imenjaku – autoru ovog dela – Vilijemu Stivensonu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kanadska književnost na engleskom jeziku , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Admiral Books; 2013; Broširani povez; latinica; 21 cm; 267 str.; 978-86-88617-47-5;