Čovek bez osobina – I knjiga

Robert Muzil (autor)

Čovek bez osobina – I knjiga

najavljeno

Ključni roman XX veka.
Čovek bez osobina zove se Ulrih. Ulrih je erudita, privlačan i bogat, ciničan i šarmantan. Međutim, on sebe smatra čovekom bez osobina jer je nastojao u tri pokušaja „da postane čovek“. U avgustu 1913. godine Ulrih uzima „odmor od života“ na godinu dana kako bi našao svrhu i primenu svojih sposobnosti.
Muzil u ovom romanu teži sveobuhvatnosti i enciklopedičnosti, i kroz Ulrihov lik pokušava da zahvati celog čoveka i svu složenost njegovog odnosa sa vremenom, istorijom, a pre svega, sa državom.

Junaci njegovog romana nisu mogli da znaju šta im budućnost priprema, te zbog toga ovo delo nalazi svoju aktuelnost u životu savremenog čitaoca koji je iskusio posledice kriza i nevolja usled raspada velikih imperija.
Tomas Man je već 1943. godine uvideo izuzetnu vrednost Muzilovog romana: „Čovek bez osobina je van svake sumnje najveća proza koja se rangira kao najvažnija što naša epoha može da ponudi, to je knjiga koja će nadživeti decenije i koju će budućnost visoko ceniti.“

„Čovek bez osobina spada u najznačajnije tvorevine evropskog romana.“ Observer

„... Ne samo da je jedan od najboljih književnih opisa vremena u kome živimo već i uopšteno sveta i čoveka.“ Süddeutsche Zeitung

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Austrijska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm;