Celokupni otac Braun

Gilbert Kit Česterton (autor)

Celokupni otac Braun

rasprodato

Afera Donington
[Godine 1914, u oktobarskom broju britanskog časopisa Premijer, ser Maks Pemberton objavio je prvi deo ove priče, pozivajući brojne pisce, uključujući i Čestertona, da pokažu svoju darovitost i proniknu u zagonetku predočenog ubistva. Čestertonova verzija objavljena je u novembarskom broju kao priča o ocu Braunu.]Bilo je sasvim prirodno, razume se, da u vezi s tragedijom treba da razmišljamo o tome da pozovemo stručnjaka; ili, u najmanju ruku, nekog vičnijeg od policajca u prolazu. Međutim, na pamet mi je padalo tek nekoliko ljudi, ako i toliko, s kojima bi o ovoj stvari bilo uputno posavetovati se nasamo.

Setio sam se jednog istražitelja koji je pokazao izvesno zanimanje za Sotbijev prvobitan udes; i to uglavnom po neobičnom prezimenu Šrajk; ipak, ispostavilo se da se posle toga obogatio i povukao, i da ovog časa, potpuno nedostupan, krstari pacifičkim ostrvima.
Moj stari prijatelj Braun, rimokatolički sveštenik iz Kobhola, koji mi je često davao dobre savete kod sitnih problema, telegrafisao je da se plaši da neće moći da dođe, čak ni na jedan sat. Dodao je samo – što mi se, priznajem, učinilo nedosledno – da bi ključ možda trebalo tražiti u rečenici da je „Mester bio najvedrija moguća duša.“...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Bukefal E. O. N; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 944 str.; 978-86-89107-21-0;