knjizara.com
Čekajući sneg u Havani
ispovesti jednog kubanskog dečaka

Karlos M. N. Ejre (autor)

Čekajući sneg u Havani
rasprodato

Detinjstvo u bogatom domaćinstvu u Havani pedesetih godina prošlog veka radosno je i okrutno, kao i mnoga druga ali sa egzotičnim razlikama. Po kući i dvorištu jure gušteri. Bitke se ne vode grudvama već plodovima hlebnog drveta. Otac je ubeđen da je u prošlom životu bio Luj XVI, a njegova žena Marija Antoaneta. U kući prepunoj Isusovih slika koje mu govore u snovima i košmarima, mladi Karlos Ejre traži tajne dokaze o postojanju Boga, odlučan da nadmaši svetog Tomu Akvinskog tako što će ih naći više od pet.

A onda, u januaru 1959, svet se menja: predsednik Batista je odjednom nestao, zamenio ga je gerilac koji puši cigaru, i Božić je otkazan. Sa svih strana se čuju

plotuni streljačkih strojeva. Jedan po jedan, pripovedačevi drugovi nestaju, roditelji ih šalju u Ameriku. I Karlos Ejre će tamo završiti, sam, i nikada više neće videti svog oca. To putovanje će njegovu dušu staviti na velika iskušenje.

Ispričan sa žestinom najiskrenije ispovesti, ovaj roman istovremeno je oda izgubljenom raju i isterivanje đavola. Još više od toga, on prikazuje jezivu lepotu onog trenutka u našim životima kada smo sigurni da smo umrli i kada se nekako, čudesno, ponovo rađamo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2006; Broširani povez; latinica; 20 cm; 432 str.; 86-7436-575-2;