Bitka

Patrik Rambo (autor)

Bitka

rasprodato

Gonkurova nagrada za 1997. godinu!
„Pokušavam da vas upoznam sa svim užasima, svim lepotama bojnog polja. Moja bitka je bitka kod Eslinga: Esling sa svim svojim posledicama. Potrebno je da čovek hladne glave sagleda pohod, reljef terena, mase ljudi, strateške događaje, Dunav, mostove, da se divi toj borbi u pojedinostima i celini, da čuje artiljeriju, da ti šahovski potezi pobude njegovu pažnju, da sve vidi, da na svakom zglobnom mestu tog velikog tela oseti Napoleona koga neće pokazati, ili koji će se videti uveče kako čamcem prelazi Dunav. Nijednog ženskog lika, samo topovi, konji, dve armije, uniforme; na prvoj stranici grme topovi, na poslednjoj utihnu.

Kroz dim ćete čitati, a kad sklopite knjigu, morali ste već sve intuitivno osetiti i videti, u sećanju vam ostaje bitka kao da ste u njoj bili.”
(Balzak, pismo gospođi Hanskoj)

Balzak se pretvara da radi na tom romanu, da o njemu razmišlja, obilazi mesta, sreće se sa očevicima, beleži. Najavljuje ga dugim pismom upućenim gospođi Hanskoj, ali, kako je bio obuzet silnim planovima, nikada nam neće podariti tu knjigu koja ga je opsedala.
Zašto je Balzak hteo da ispriča bitku kod Eslinga? Zašto je hteo da nas vodi s Napoleonom pod kapije Beča 1809. godine? Zašto ne bitke kod Marenga, Abukira, Austerlica ili Vagrama? Zašto baš ta dva užasna dana kad se nikome nije vojevalo, a u kojima je u žitu ostalo da leži četrdeset hiljada poginulih? Da bih to shvatio, samo sam jedno rešenje video: da i ja pređem Dunav, jašem s Lanom i Masenom, osetim dah požara, izložim se austrijskim đuladima. Najpre je to, s moje strane, bila upitanost, zatim znatiželja, potom želja, i konačno potreba. Na konja!
Patrik Rambo


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Paideia; 2001; Broširani povez; latinica; 21 cm; 191 str.; 86-7448-092-6;