knjizara.com
Barutana

Jens Bjernebue (autor)

Barutana
940 din
Stara cena: 1045 din
U korpu

Barutana je drugi deo kultne trilogije Istorija bestijalnosti, koja predstavlja jednu od najžešćih kritika savremenih političkih elita, kako istočnih diktatura, pre svega staljinizma, tako i zapadnih ’demokratskih’ sistema, koji su isto tako ogrezli u krvi. Bjernebue nastavlja gde je stao s prvim delom, Trenutak slobode (Dereta, 2017), sa beleženjem svojih „protokola” kojima beskompromisno i surovo definiše ljudsku prirodu, patologiju zapadnog društvenog koncepta i teror tog društva nad pojedincem.
Sva zbivanja se odigravaju u ograđenom i dobro čuvanom prostoru u čijem središtu se nalazi „La poudriere”. To je kula koja je nekad

a služila kao barutana, a sada je neka vrsta azila za bogate pacijente, uglavnom teške kriminalce sa ozbiljnim mentalnim poremećajima. Ovoga puta ime glavnog junaka, inače domara Barutane, često varira, shodno internacionalnom okruženju pacijenata: Ivan, Žan, Đovani, Johanan. Zajedno sa doktorima i pacijentima uzima LSD i hašiš i, baš kao i u prvom delu, kroz tu haotičnu vizuru marljivo beleži svoje životno delo: istoriju bestijalnosti ljudskog roda.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Norveška književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2019; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 227 str.; 978-86-6457-225-5;