knjizara.com
Balkan posle 1453. godine

Leften Stavrijanos (autor)

Balkan posle 1453. godine
rasprodato

Gledan s nepoverenjem od strane velikih svetskih sila, nadaleko čuven kao izvorište nevolja u Evropi, riznica dragocenosti za pisce, umetnike i proučavaoce, romantična istorija za veliki deo zapadnog sveta. Šta se to stvarno događalo unutar Balkanskog poluostrva tokom poslednjih 500 godina? Kakvi su njegovi narodi? Kakve su njihove tradicije? Šta je oblikovalo njihov politički, društveni i ekonomski život? Zašto su oni imali tako odlučan uticaj na tok istorije Evrope u celini? Na ova veoma teška pitanja prvi put se u potpunosti odgovara u ovoj knjizi.

Ova monumentalna knjiga, prvi put objavljena 1958. godine, služ

ila je kao izvanredno koristan korektiv protiv svih vrsta neuravnoteženosti i parcijalnosti koje su ometale proučavanje predmeta. Ona je do danas ostala vrhunsko dostignuće i majstorsko delo sinteze.
Dimitris Livanios

Delo pruža pogled na vreme i prostor iz balkanske perspektive, ali ga upućuj i na to kako da gleda na druge oblasti sveta i kako da sagledava sam svet kao celinu koja se sastoji od različitih prostornih, vremenskih i kulturnih komponenata.
Poruka koja se može izvući iz ove knjige jeste da se smisao istorijskog iskustva nekog mesta, pokrajine ili oblasti ne može u potpunosti shvatiti bez poznavanja šireg sveta, a da se širi svet ne može razumeti bez poznavanja različitih lokalnih i oblasnih konteksta, čiji je deo.
Trajan Stojanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balkanske države
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Equilibrium; 2005; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 899 str.; 86-82937-09-3;