Antologija Crnjanski

Miloš Crnjanski (autor)

Antologija Crnjanski

rasprodato

Povodom 30 godina od smrti Miloša Crnjanskog, dr Draško Ređep u prestižnoj Ediciji ""Antologije"" beleži svoje čitanje Miloša Crnjanskog.
Od ""Lirike Itake"" do ""Romana o Londonu"", ""Hiperborejaca"" i ""Lamenta nad Beogradom"". Antologijske pesme, pripovetke, eseji, dnevnički zapisi i odlomci iz romana Miloša Crnjanskog.

Izbor dr Draška Ređepa, prateći hronološki redosled nastanka obuhvaćenih dela, pokazuje jednog manje poznatog nam Crnjanskog dok sadržina odgovara kako priređivačevom, tako i ukusu samog pisca:
""Ako bi antologija obuhvatala, prosto, književnost moje rodne zemlje, uvek bih želeo da u nju uđe nekoliko mojih lirskih pesama, a naročito, još neštampan, "Lament nad Beogradom".

Osim toga, nešto putopisa iz Toskane, Španije, Grčke, Danske i Špicberga.

Osim toga, moj roman "Seobe", prosto zato što se smatra reprezenztativnim delom mog stvaranja.
Nadam se, međutim, da će u takve antologije ući sigurno, i moji romani, koje štampanje tek čeka.
""Sačuvao sam ljubav"", razgovor sa Milošem Crnjanskim

""Književnik, koji se ne menja, žalosna je figura"". Tako je isto govorio Crnjanski, unekoliko tumačeći strukturalne, a ne misaone nijanse vlastitog opusa koji se stvarao sedamdeset godina. Imali smo i to na umu pri komponovanju ""Antologije Crnjanski"". No, isto tako, i tipičan i unekoliko večiti znak autora, onaj izazov hitre prepoznatljivosti do koje je, uostalom, toliko držao i sam: ""Meštrovićev kip poznaćete lako a i moje pesme sa izvesne daljine.""
Iz predgovora dr Draška Ređepa

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Crnjanski
Ostali naslovi iz oblasti:

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2. izdanje, 2007; Broširani povez; ćirilica; 11 x 18 cm; 354 str.; 978-86-515-0113-8;