Antičke svetiljke iz Muzeja grada Beograda

i načini iluminacije u Sigidunumu od I do sredine V veka

Slavica Krunić (autor)

Antičke svetiljke iz Muzeja grada Beograda

1336 din

Stara cena: 1650 din

U korpu

Publikacija Antičke svetiljke iz Muzeja grada Beograda, autora dr Slavice Krunić, zamišljena je kao katalog jedne grupe predmeta iz Antičke zbirke muzeja grada Beograda. Autor je precizno, pedantno i iscrpno, a pre svega utemeljeno, predstavio brojne nalaze svetiljki i svetlosnih tela sa područja Singidunuma, značajnog grada – civilnog i vojnog – rimske provincije Gornje Mezije, u periodu od 1. do 5. veka. Predstavljeno je oko 500 celih i fragmentovanih svetiljki, identifikovanih, sistematizovanih i atribuiranih u okviru 41 tipa.


To je svojevrsni monografski katalog, catalogue raisoné, forma koju su u našu muzeologiju sredinom XX veka uveli naši čuveni muzejski stručnjaci, koji su svoja znanja baštinili na tradicijama savremene evropske nauke. Nažalost, u domaćoj stručno-naučnoj literaturi sve je manje kataloga ovog tipa, odnosno publikacija u kojima je određeni muzejski fond detaljno analiziran, uz primenu najnovijih naučnih dostignuća, navedenih u citiranoj literaturi. Ovaj rukopis, dakle, može da posluži i kao udžbenik svima onima koji se bave ne samo rimskim svetiljkama, arheologijom i istorijom Singidunuma, već i svima koji žele da nešto više saznaju o rimskom periodu kod nas.
Ovo monografsko delo pratila je izložba Recte illuminas - antičke svetiljke iz Muzeja grada Beograda, u Konaku kneginje LJubice, od 30. juna do 09. oktobra 2011.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd
Ostali naslovi iz oblasti: Arheologija

Izdavač: Muzej grada Beograda; 2012; Broširani povez; ćirilica; 29 cm; 455 str.; 978-86-80619-70-5;