knjizara.com
Aleksandrija, Bulevar Ramleh

Joahim Sartorijus (autor)

Aleksandrija, Bulevar Ramleh
rasprodato

Pesnici mnogo govore /i/li pišu o poeziji, ali ne o svojoj, rekao je Sartorijus. Jer poeziju je teško objasniti. Ono što je sigurno, njegovo pesništvo je trajno obeleženo Orijentom, odnosno odrastanjem u Tunisu. Za Sartorijusa, Aleksandrija je “grad u kome je jedini časovnik bilo more”.

NJegova zbirka “Aleksandrija, Bulevar Ramleh”, veoma je asocijativna. Osnovni, melanholični ton prožet je motivima grčke mitologije, Konstantina Kavafija ( omiljenog Sartorijusovog pesnika), Kipra. Brojne su intertekstualne relacije njegove poetike, uz glavne (večite) teme ljubavi, čulnosti, lepote, prolaznosti.

Joahim Sar

torijus (1946) je jedan od najprevođenijih savremenih nemačkih pesnika i esejista.Član je Nemačke akademije jezika i književnosti.U više navrata je nagrađivan za književno stvaralaštvo, a takođe i za prevode savremene američke poezije. Godinama je radio kao diplomata, potom kao direktor svih Gete instituta, a sada je direktor Berlinskog književnog, muzičkog i pozorišnog festivala. Takođe radi kao profesor teorije kulture na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka književnost (uključujući austrijsku, švajcarsku, jidiš)
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Svetovi; 2006; ćirilica; 20 cm; 106 str.; 86-7047-484-0;