knjizara.com
Zohar - knjiga sjaja - izvorni kabalistički spisi

Geršom Šolem (autor)

Zohar - knjiga sjaja - izvorni kabalistički spisi
rasprodato

Od vremena nastanka, krajem trinaestog veka u Španiji, Zohar je, uz Bibliju i Talmud, presudno uticao na razvoj jevrejske misli i tradicije. Kao središnje delo jevrejskog mističkog učenja, kabale, Zohar otvara dveri koje vode do nove vrste religijskog iskustva, do neposredne spoznaje božanskog.
Fragmenti iz Zohara u ovom izboru, skromnom po obimu u odnosu na celinu dela, dobro ilustruju način na koji Zohar preispituje kanonske stavove jevrejskih svetih knjiga, postavljajući temelje za otkrivanje novog, skrivenog značenja teksta i sveta.
Gerš

om Šolem, koji je ceo život posvetio obnovi proučavanja jevrejskog misticizma, odabrao je ključna mesta iz ovog dela, obrativši posebnu pažnju tumačenjima postanja, božanske i ljudske ljubavi, vere i smrti. Značajno mesto dobila su i tumačenja glavnih kabalističkih simbola, kao što su sefiroti, Drvo života, Šabat, i odnos muških i ženskih aspekata čovekovog bića. Zohar je jedna od onih knjiga kojima se možemo stalno vraćati, i koja će nam uvek darivati nova značenja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kabala
Ostali naslovi iz oblasti: Alternativna učenja

Izdavač: Babun; 2. izdanje, 2009; latinica; 21 cm; 111 str.; 978-86-83737-63-5;