knjizara.com
Zlatno runo - fantazmagorija 1-7

Borislav Pekić (autor)

Zlatno runo - fantazmagorija 1-7
rasprodato

Borislav Pekic je stvorio jedan od najopseznijih proznih opusa u srpskoj i svetskoj knjizevnosti uopste. Njegov sedmotomni roman Zlatno runo jeste najobimnije i, po misljenju mnogih autoritativnih tumaca srpske knjizevnosti, najzahtevnije delo nase literature. Posmatrano iz prespektive jedne i po decenije, koliko je proteklo od poslednjeg izdanja ovog sedmoknjizja, svi kvalitativni, poeticki i visokoumetnicki aspekti ovog dela su se potvrdili kao posebna dimenzija knjizevnog nasleda koja, kao ziva tradicija, jos uvek inspirise mnoge citaoce i tumace da se zapute argonautskim i sudbinskim putevima Pekicevih knjizevnih junaka.

Borislav Pekic je iza sebe ostavio grandiozno knjizevno delo koje jos uvek doziva i oslovljava nove tumace i citaoce ali, istini za volju, zahvaljujuci ovom romanu Borislav Pekic je jedna od najkrupnijih figura srpske i evropske knjizevnosti dvadesetog veka. Roman Zlatno runo jeste posebni obrazac intelektualne proze, jedinstvene i originalne, kako u srpskoj tako i u evropskoj knjizevnosti, jer sve cega se dotakne kao knjizevne teme postaje, istovremeno, predmet umetnickog zahvata; istorija, politika, postajanje i trajanje nacije, jezik, kultura...

Sedam knjiga Zlatnog runa ispisanih na vise od 3000 stranica su roman-saga o porodici Njegovan-Turjaski posmatrana 1361.-1941. godine, prostoru Jedrena (period do 1361.), Carigrada (1361.-1453.), Tivaja (1453.-1571.), Janjine (1571. - 1739.), Moskopolja (1739. - 1769.), Kragujevca (1769.-1783.), Beograda (1783.- 1921.) do Turjaka u Sloveniji (1921.- 1941.), sto cini ukupno 580 godina istorijskog vremena. Roman je zavrsen sedmom knjigom u kojoj se izlazu mitski i anticki koreni Njegovana a koja se intertekstualnim vezama, zajednickim likovima i radnjom, spaja sa drugim Pekicevim romanima ( Hodocasce Arsenija Njegovana, Argonautika, Graditelji... ) Pazljiviji citaoci i bolji poznavaoci Pekicevog dela otkrice svrhovitu nedovrsenost koja je trebalo da se rasclani i, verovatno, dovrsi u najvljivanom drugom (Crveni i beli) i u fragmentima objavljenom trecem delu (Graditelji).

Ovo izdanje Zlatnog runa karakterise nekoliko posebnosti koje se mogu predstaviti tezom; da je posle skoro trodecenijskog trajanja ovo, napokon, roman koji je do u detalje organizovan i formulisan upravo onako kako je zeleo Borislav Pekic. Naime pocetkom devedesetih u izdanju sarajevske Svjetlosti pojavilo se izdanje Zlatnog runa koje je svoju sudbinu podelilo sa zemljom koja je ( kao i 1941. u Fantazmagoriji VII - sedmoj knjizi Zlatnog runa?!) upravo tih dana i meseci nestajala u ognju gradanskog rata. Buduci da su romani knjizevna dela koja poseduju posebnu umetnicku i zivotnu ontologiju koja pulsira uvek novim znacenjima, Borislav Pekic se upustio u novo iscitavanje svog romana. Posledica autorskog citanja ocitavala se u novim intervencijama, koje nisu znacajnije menjale samo tkivo teksta i njegovu poeticku i simbolicku organizaciju ali su, u grafostilemskom pogledu i u pogledu apostrofiranja odredenih stvari i pojmova u najvecoj meri ili u proveravanju istorijskih cinjenica i jezickih i stilskih popravki, u manjoj meri, ucinile tekst boljim i citljivijim, prema autorovom uverenju, u odnosu na delove, pojmove i stvari, na koje posebno treba obratiti paznju. No, na zalost, Borislav Pekic je uspeo da pregleda samo prvih pet knjiga ostale dve je, na osnovu prvih pet, pazljivo pregledala, unevsi neophodne izmene, gospoda Ljiljana Pekic. Tako da su u ovo izdanje unete sve ispravke i sugestije Borislava Pekica sto ovu verziju najobimnijeg i najsamosvojnijeg romana srpske knjizevnosti cini, u grafickom i tekstualnom smislu, konacnim i najreprezantivnijim izdanjem.

Splet sudbina i misaonih koncentricnih krugova koji sacinjavaju Zlatno runo i koji se u istorijskim i metafizickim pulsacijama vracaju sami sebi, novi i drugaciji ali sa istim poukama i znacenjima, zacinjenim osobenim Pekicevim indvidualnim objektivizomom i realnoscu, koja se reflektuje u svesti jedne licnosti, predstavlja univerzalnu istorijsku, nacionalnu, knjizevnu, mitolosku i istoriografsku paradigmu.

Uopste uzevsi ovo izdanje na najbolji nacin reprezentuje roman koji vec godinama predstavlja klasicnu vrednost srpske i evropske knjizevnosti.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2006; Tvrd povez; latinica; 17 cm;