knjizara.com
Životinjski instinkti

Dejvid Barni (autor)

Životinjski instinkti
rasprodato

Instinkt deluje kod svih životinja, gde god i kako god one živele. Opaža se u širokom spektru aktivnosti. On stoji iza preciznih pokreta koje muva koristi da bi čistila krila ili onih koje mlada ptica pravi kada izlazi iz jajeta, ali on takođe aktivira i nadzire neke od najvećih prirodnih spektakala, kao što su udvarački plesovi ždralova ili masovna seoba gnua preko otvorenih ravnica istočne Afrike.
Ljudsko ponašanje uglavnom zavisi od učenja i sticanja uvida u ono što se radi, te nam to otežava da sagledamo ogromnu snagu koju instinkt ispoljava u životu životinja. Kada se ptice se

le ili dabrovi grade brane, kada se medonosne pčele roje ili termiti prave svoje termitnjake, deluje kao da svi oni znaju šta rade, ali to je daleko od istine. Koliko je nama poznato, veoma malo životinja je sposobno da apstraktno rasuđuje ili da planira unapred. Umesto toga, instinkt ih kontroliše, nalik kompjuterskom programu, terajući ih da reaguju na uslove i događaje oko sebe na predvidljive načine.
O brojnim, veoma neobičnim i zanimljivim vidovima delovanja instinkta u životinjskom svetu moćićete da pročitate u ovom izdanju Mladinske knjige Beograd.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Životinje
Ostali naslovi iz oblasti: Enciklopedije, leksikoni

Izdavač: Mladinska knjiga; 2010; Tvrd povez; latinica; 23 x 29 cm; 160 str.; 978-86-7928-255-2;