knjizara.com
Životinjska farma

Džordž Orvel (autor)

Životinjska farma
594 din
Stara cena: 699 din
U korpu

Umorne od toga što ih ljudi stalno iskorišćavaju, životinje na farmi odlučuju da se pobune. Nakon što proteraju nesposobnog i večito pijanog vlasnika farme, pokušavaju da stvore novi poredak zasnovan na utopijskom konceptu jednakosti. Međutim, ubrzo se među njima pojavljuje nova klasa birokrata: svinje se lukavošću, pohlepom i egoizmom nameću drugim životinjama, poslušnijim i prostijeg uma. Uzvišeni ideali jednakosti i bratstva proklamovani u vreme pobedničke revolucije tako postepeno bivaju iznevereni. Pod diktaturom N

apoleona, krupne svinje koja uspeva da centralizuje sve poluge moći u sebi i prisvoji profit farme, sve životinje na kraju doživljavaju isto zlostavljanje i nepravde kao i ranije.
Napisana kao bezazlena dečja priča, ova je knjiga zapravo mračna satira i moćna optužba na račun totalitarizma. „To je istorija revolucije koja je pošla po zlu i svih sjajnih izgovora koji su nicali na svakom koraku izvrtanja originalne doktrine“, napisao je Orvel za prvo izdanje Životinjske farme 1945. godine. Ovo remek-delo političke literature umalo je ostalo neobjavljeno: budući da je predstavljalo žestok napad na Staljina, tadašnjeg britanskog saveznika, odbili su ga skoro svi izdavači. Jednostavna, tragična basna od tada je postala svetski poznat klasik.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2. izdanje, 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 157 str.; 978-86-521-4264-4;