knjizara.com
Žene u nauci od Arhimeda do Ajnštajna

Dragana Popović (autor)

Žene u nauci od Arhimeda do Ajnštajna
rasprodato

Knjiga Dragane Popović Žene u nauci: od Arhimeda do Ajnštajna predstavlja u našoj sredini dugo očekivani ulazak ženskih studija u gotovo neprikosnoveno područje prirodnih, „tvrdih“ ili, kako bi poneko rekao, „pravih“ nauka. Ovo uzbudljivo štivo stoga može da se čita kao jedna „druga istorija nauke“, kao svojevrstan leksikon, ali i kao niz priča o izuzetnim ženama, jakim, talentovanim i odlučnim da po svaku cenu, strasno, slede zahteve svog bića. (Prof. dr Biljana Dojčinović)
Tema koje se prihvatila Dragana Popović u svojoj novoj knjizi pripada oblasti studija roda, iako se često istraživanja ove vrste uključuju u tzv. žensku istoriju, poddisciplinu

kulturne istorije, koja je u poslednje četiri decenije zauzela značajan prostor. Ove studije su nastale ne samo da bi se dobila „obrnuta slika“ dotadašnjih znanja o prošlosti već i stoga što savremena viđenja prethodnih vremena otvaraju prostor za zanemarivane grupe koje su takođe činile deo istorije, posebno marginalizovane, ili po društvenom ili po rodnom ključu. Težnju ka potpunijim znanjima ova knjiga dopunjuje u oblasti koja se odnosi na istoriju nauke, fokusirajući se na učešće i doprinos žena u više naučnih disciplina. Studija Dragane Popović prva je ove vrste u našoj sredini. (Prof. dr LJubinka Trgovčević Mitrović)
Ne samo u našoj sredini nego i u drugim akademskim zajednicama, ne postoji mnogo onih naučnica čija su priznata profesionalna dostignuća, s jedne strane, deo sveta prirodnih nauka, a koje su istovremeno i deo prosvetiteljskih napora feminizma. Dragana Popović svojim znanjem i posvećenošću pripada i jednom i drugom. NJena knjiga Žene u nauci: od Arhimeda do Ajnštajna mogla je da nastane samo na tom spoju, na način na koji su povezani razumevanje strogih zahteva prirodnih nauka i širina koju u feminističkim tekstovima i humanistici ima interdisciplinaran pristup znanju; ne treba naglašavati koliko je našoj sredini ovakva knjiga bila potrebna. (Prof. dr Daša Duhaček)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nauka , Žene , Diskriminacija , Studije roda , Albert Ajnštajn
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2012; Broširani povez; latinica; 24 cm; 156 str.; 978-86-519-1234-7;