knjizara.com
Zbirka priča o Flašu Gordonu
Emitor 475

Zbirka priča o Flašu Gordonu
rasprodato

"Flaš Gordon, univerzalni heroj u novim avanturama!" Zapitate li ljubitelje stripa i/ili naučne fantastike ko je najpopularniji heroj ovih medija–žanrova, među ponuđenim odgovorima sigurno će se naći i ime Flaša Gordona. On je neustrašivi svemirski istraživač čudesnih planeta razbacanih po Sunčevom sistemu ili po slabo dostupnim ćoškovima Univerzuma, borac za oslobađanje porobljenih, srčani pilot i specijalac za najteže zadatke; usto je i plavokosi atleta srcolomac, nežni dragan svoje (večite) verenice spreman da trpi njene ljubomorne scene, drug naučničkog genija dr. Zarkova, prijatelj i sa

vetnik krunisanih glava, običnih ljudi, opasnost za kriminalce i prevarante ili nevaljalce kojima tek pada na pamet da krenu pogrešnim putem. Upravo zato što je takav kakav je, Flaš već 70 godina igra u srcu pažnje mladih strip čitača koji mu se prepuštaju s puno poverenja, sigurni da ih vodi u neponovljive avanture od kojih zastaje dah. Od kako je, 1934.g, uzleteo iz pera Aleksa Rejmonda, Flaš ne prestaje da zujka u orbiti. Svaka generacija dečaka i devojčica ima svog Flaša jer je on menjao lice i stas ali ćud, na sreću našu, nikada.

A kad se, silom prirodnih zakona, prerastu kratke pantalone detinjstva, Flaš ostaje svetlucava zvezdica kojoj se valja, povremeno, vratiti tek da se okusi malo marsovske prašine, mongovskog lednika, venerijanskih močvara, junonskih vetrova i udahne punim plućima slatki eter svemira. No, godine menjaju pogled na Flaša, od donjeg rakursa raste se do pogleda oči–u–oči. Tako se mogu sagledati i neke sasvim neočekivane stvari i odnosi, ponešto što ne ide u prilog svetlog lika i dela Flašovog. Ali, kao što pre ili kasnije svako shvati da mu tata i mama nisu ni najlepši ni najpametniji, ni najbogatiji pa ih, ipak, uprkos svemu, voli zato što su takvi kakvi su, i spoznaja da Flaš nije naj–naj momak ne menja stvar. (Dobro, istini za volju, ima i onih koji su se odrekli bajki, crtanih filmova i stripova, pa i Flaša, u paketu, ne bi li postali odrasli i ozbiljni ali ? ovi redovi nisu za njih pa ih nećemo dalje ni pominjati.) Rečju, Flaš ostaje Flaš, savršen (iako ne baš svakog dana), lep i dobar (iako je ponekad pozer), ispravan i pouzdan momak (iako se ne ženi Dejlovicom, verenicom sa najdužim stažom čekanja; možda čeka neku drugu, pravu, a Dejl mu je nekakav surogat?), dobrodržeći uprkos godinama itd itd.

Rekosmo, svako ima svog Flaša. Njegove dosadašnje avanture znane su. A kako bi izgledale neke nove, smišljene od nezvaničnih autora? Priče koje slede pokušaj su da se na univerzalnog heroja baci drugačiji pogled, pun divljenja, sumnjičav, (ne)ozbiljan, pronicljiv. Bilo da dograđuju mit ili grebuckaju po zlaćanoj oplati da otkriju šta je ispod, iz njih vrca polet zbog susreta sa univerzalnim herojem. Stoga, prepustimo se sunčanim vetrovima detinjstva i avanturama nenadmašnog brzog i gordog Flaš Gordona.

Ilija Bakić


Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Društvo ljubitelja fantastike Lazar Komarčić; 2008; Broširani povez; latinica; 24 cm; 104 str.;