knjizara.com
Vožnja - zašto vozimo onako kako vozimo i šta to govori o nama

Tom Vanderbilt (autor)

Vožnja - zašto vozimo onako kako vozimo i šta to govori o nama
rasprodato

Odlika vremena u kome živimo je mobilnost u kojoj drumski saobraćaj ima poseban značaj, jer je u većem delu sveta automobil najrasprostranjenije prevozno sredstvo dostupno pojedincu. Mnoštvo ljudi je svakoga dana za volanom svojih četvoročkaša i oni čine čitavu jednu supkulturu, zajedno sa suvozačima i putnicima, biciklistima, motociklistima, kamiondžijama i pešacima. Vožnja je deo sveukupne međuljudske interakcije i nezaobilazan deo načina života savremenog čoveka. Svi kontinenti prepleteni su gustom mrežom autoputeva i magistralnih saobraćajnica sa sopstvenim ekosistemima motela, benzinskih pumpi, signalizacije... Urbane sredine su p

ravi autodromi po kojima se šepure čelični ljubimci, ponekad kao statusni simboli, ponekad kao odraz slobode i individualizma, a nekad samo kao naprave kojima korisnici žele da premoste daljinu.

Vožnja je omeđena opštim saobraćajnim pravilima, individualnim stilovima i temperamentima, ali i kulturom svakog podneblja. U knjizi koja je veoma sveobuhvatno štivo o psihologiji vožnje, autor Tom Vanderbilt iznosi mnoštvo neočekivanih saznanja o vozačima i vožnji, ukazujući da relativno lako može da se ovlada upravljanjem automobila, ali da je i je mikrokosmos saobraćaja zapanjujuće složen.

Da li bi vas iznenadilo kada biste čuli da se sudari najčešće dešavaju po suvom i sunčanom vremenu? Da je um glavni krivac za iluziju da se druga traka kreće brže od naše? Ili da ponašanje vozača u nekoj zemlji možete proceniti na osnovu njenog nivoa korupcije? Sve ove i još mnoge druge zanimljive podatke pronaći ćete u knjizi Vožnja. Ona je zasnovana na iscrpnim istraživanjima i razgovorima sa sa saobraćajnim stručnjacima i zakonodavcima širom planete. Vožnja pod lupu stavlja stavlja svakodnevnu aktivnost miliona i otkriva iznenađujuće kompleksnu mrežu psiholoških i tehničkih faktora koji objašnjavaju prirodu vožnje, zašto vozimo onako kako vozimo i šta to govori o nama. Vanderbilt istražuje ograničenja opažanja i kognitivne mehanizme koji nas čine gorim vozačima nego što mislimo da jesmo. Autor pokazuje zašto zakoni koji treba da zaštite pešake od vozača često vode do još više udesa. Ukazuje nam da kružni tokovi, koji izgledaju haotično i opasno, zapravo čine saobraćaj bezbednijim i smanjuju zakrčenja. Pisac nam otkriva da li češće trube žene ili muškarci i ko kome trubi i zašto. Objašnjava zašto se stvaraju zagušenja, ističe koje su neželjene posledice naše potrage za bezbednošću i nabraja najčešče greške koje vozači čine na parkiralištima.

Vožnja je mnogo više od knjige o vožnji. To je štivo o ljudskoj prirodi, koje može da promeni način na koji vidimo sebe i svet oko nas. Pa čak i da nas poduči da budemo bolji vozači.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Automobilizam
Ostali naslovi iz oblasti: Popularna psihologija

Izdavač: Heliks; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 440 str.; 978-86-86059-52-9;